Myrmecia

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Formiga buldog)
Infotaula d'ésser viuMyrmecia Modifica el valor a Wikidata

Formiga toro Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegneAnimalia
FílumArthropoda
ClasseInsecta
OrdreHymenoptera
FamíliaFormicidae
SubfamíliaMyrmeciinae
GènereMyrmecia Modifica el valor a Wikidata
Fabricius, 1804
Distribució

Modifica el valor a Wikidata
Endèmic de
No s'ha de confondre amb Myrmica o Myrmecina.

Myrmecia és un gènere de formigues, l'únic de la tribu Myrmeciini, pertanyent a la subfamília Myrmeciinae, conegudes vulgarment com a formigues bulldog o formigues gegantes australianes. Es caracteritza per la seva agressivitat, gran mida i costums solitaris.

És un dels llinatges més antics de les formigues, apareixent fa més de 100 milions d'anys, durant un període de proliferació de noves espècies de formigues que va ser acompanyat a les explosió de plantes amb flors. Així i tot, les formigues bulldog exemplifiquen l'anatomia i el comportament que, segons els experts, va deure tenir l'avantpassada ancestral de totes les formigues: cos gran amb potes llargues, ulls grans, visió aguda, agulló verinós i hàbits relativament solitaris.

Dieta[modifica]

La seva dieta es basa en petits insectes, llavors, fongs i fruites per a les larves, que són carnívores, mentre que les adultes mengen rosada de mel i nèctar, ja que no poden menjar aliments sòlids. Les obreres poden a més regurgitar el menjar en el niu perquè així puguin consumir-ho les altres formigues.

Formiguers[modifica]

Solen fer grans i obvis formiguers decorats amb pedres i plantes, que consisteixen en diverses galeries cadascuna amb el seu propi forat d'entrada, connectades mitjançant passatges. Les seves colònies varien des d'uns pocs centenars d'exemplars fins a diversos milers.

Taxonomia[modifica]

El gènere Myrmecia conté 93 espècies:[1]

Referències[modifica]

  1. «BioLib - Myrmecia». [Consulta: 3 octubre 2023].
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Myrmecia