Fosfoglicèrid

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Glicerol
Fosfoglicèrid
Glicerofosfolípids

Els fosfoglicèrids o glicerofosfolípids són fosfolípids amb base de glicerol. Són el principal component de la membrana biològica.

Estructures[modifica]

El terme glicerofosfolípid vol dir qualsevol derivat de l'àcid sn-glicero-3-fosfòric que conté com a mínim un residu químic O-acil, o un O-alquil, o un O-alq-1'-enil unit al grup funcional glicerol i a un cap polar de base nitrogenada, un glicerol o una unitat inositol.

Per convenció les estructures d'aquests compostos mostren els tres àtoms de carboni del glicerol verticalment amb el fosfat unit al carboni número tres. La presència de fosfoglicèrids és gairebé exclusiva de les membranes de plantes i animals. Els plasmalogens i fosfatidats en són exemples.[1]

Exemples de glicerofosfolípids[modifica]

Plasmalogens Els plasmalogens són un tipus de fosfoglicèrids, són components clau de les membranes de músculs i nervis. Fosfatidats Són lípids on els fosfats serveixen d'enllaç a un altre alcohol normalment l'etanolamina, colina, serina o un carbohidrat. Són importants en la formació de bicapes de lípid.

Les fosfatidiletanoamines, fosfatidilcolines i altres fosfolípids són exemples de fosfatidats.

Altres fosfolípids Hi ha molts altres fosfolípids, alguns d'ells són glicolípids.

Usos[modifica]

Ús en membranes[modifica]

Una de les funcions dels glicerofosfolípids és servir de component estructural de la membrana cel·lular. La composició de cada capa de la memebrana depèn del tipus de cèl·lula.

Ús en l'emulsionament[modifica]

Poden actuar en contacte amb un agent emulsionant per promoure la dispersió d'una substància dins una altra, de vegades serveixen per fer gelats.

Els glicerolfosfolípids en el cervell[modifica]

Les membranes de les neurones contenen diverses classes de glicerofosfolípids que, si s'alteren, intervenen en la neurodegeneració.[2]

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. Yong-Mei Zhang and Charles O. Rock «Thematic Review Series: Glycerolipids. Acyltransferases in bacterial glycerophospholipid synthesis». J Lipid Res., 49, 9, 2008, pàg. 1867–1874. DOI: 10.1194/jlr.R800005-JLR200. PMC: 2515527.
  2. garcia, christina. «Còpia arxivada». Arxivat de l'original el 2012-03-23. [Consulta: 8 desembre 2011].

Enllaços externs[modifica]