Fractura de Colles

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula de malaltiaFractura de Colles
Collesfracture.jpg
Colles fracture on X-ray.
Tipus fractura distal del radi i fracture dislocation Tradueix
Especialitat reumatologia
Classificació
CIM-10 S52.5
(ICD10-CA S52.500-S52.501[1])
CIM-9 813.41
Recursos externs
DiseasesDB 2959
MedlinePlus 000002
eMedicine radio/822
MeSH D003100
Modifica les dades a Wikidata

La fractura de Colles és una fractura distal del radi. La fractura es reconeix clínicament per la deformitat en forquilla degut desplaçament posterior del segment distal del radi. Per a una discussió més detallada, veure la fractura distal del radi.

Epònim[modifica]

Porta el nom de (1773-1843 Abraham Colles), un cirurgià irlandès que la va descriure per primera vegada el 1814 abans de l'arribada dels raigs X.[2]

Terminologia[modifica]

El terme fractura de Colles és típicament usat per descriure una fractura de l'extrem distal del radi, en la seva unió còrtico-medul·lar. No obstant això, ara el terme tendeix a ser utilitzat per referir-se a qualsevol fractura distal del radi, amb la participació, o sense, del cúbit, que tingui un desplaçament dorsal dels fragments de la fractura.

La fractura clàssica de Colles tenen les següents característiques:[3]

Diagnòstic[modifica]

Clínic
 • Tumefacció a nivell del trauma
 • Dolor
 • Impossibilitat funcional activa i passiva en canell
 • Impossibilitat per a la realització dels moviments de Pronosupinació a nivell del colze
Radiològic
 • AP i lateral de mà

Troballes radiològiques típiques[modifica]

Troballes radiològiques
 • Inclinació dorsal i radial del canell
 • Escurçament radial
 • Desplaçament dorsal del fragment distal
 • Sovint associada a fractura de l'apòfisi estiloide cubital.

En els pacients més grans i més joves[modifica]

Les fractures de Colles es produeixen en tots els grups d'edat, encara que certs patrons segueixen una distribució d'edat.

 • En els ancians, a causa de la feble escorça, la fractura és més sovint extraarticular.
 • Els individus més joves tendeixen a requerir una força per causar la fractura més important i tendeixen a ser més complexes. fractura intraarticular En els nens amb fisi oberta, una fractura equivalent és el lliscament epifisari. Aquesta és una fractura de Salter I o II amb forces deformants dirigides a través de la placa epifisària més feble.
 • Més comuna en dones a causa de l'osteoporosi postmenopàusica.

Causes[modifica]

La fractura és causada més comunament per persones que cauen cap endavant sobre una superfície dura i aturen la seva caiguda amb les mans esteses - que si cauen amb el canell en flexió, es produiria una fractura de Smith. També pot ser causada per ús excessiu.

La de Colles és una fractura comuna en persones amb osteoporosi, en un segon lloc només després de les fractures vertebrals.

Tractament[modifica]

Depèn de la gravetat de la fractura. Una fractura no desplaçada es pot tractar sols amb un guix. El guix s'aplica amb el fragment distal en flexió palmar i desviació cubital. Una fractura amb una angulació i desplaçament suau pot requerir una reducció tancada. Una angulació i deformitat importants, molt rarament, pot requerir una reducció oberta i fixació interna o fixació externa. La fèrula volar de l'avantbraç és la millor per a la immobilització temporal de les fractures de l'avantbraç, el canell i la mà, incloent-hi, per tant, la de Colles.

Referències[modifica]

 1. Al-Ansari K, Howard A, Seeto B, Yoo S, Zaki S, Boutis K «Minimally angulated pediatric wrist fractures: is immobilization without manipulation enough?». CJEM : Canadian journal of emergency medical care = JCMU : journal canadien de soins médicaux d'urgence, 9, 1, 2007, pàg. 9–15. PMID: 17391594.
 2. synd/2152 a Who Named It
 3. GP Notebook. «Colles' fracture». [Consulta: 21 febrer 2009].

Enllaços externs[modifica]