Francesc Ifern

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaFrancesc Ifern
Biografia
Mort1754 Modifica el valor a Wikidata

Francesc Ifern, (Girona, ? - Girona, 17 de juny de 1754) fou prevere i pedagog català.[1]

Notes biogràfiques. El Compendi breu de las quatre reglas[modifica]

Era beneficiat de la Catedral de Girona i fou mestre d'aritmètica a l'Estudi Major de Girona, des del 8 de març de 1717 fins al 26 d'abril de 1723.

Aquest eclesiàstic gironí cal inscriure'l dins el cercle de clergues il·lustrats gironins que impulsaren una rigorosa modernització de la pedagogia catalana, entre els quals destaca Baldiri Reixac i Carbó. Salomó Marquès considera que servien un projecte comú per dotar de guies per a mestres amb l'objectiu de renovar i millorar qualitativament l'educació popular en català, tot i els entrebancs de la política assimilista borbònica.

Francesc Ifern cobria el camp de l'aritmètica i matemàtica amb el seu Compendi breu de las quatre reglas generals de la arismetica practica, que son sumàr, restár, multiplicàr y partir, publicat a Girona per Narcís Oliva sense data, probablement a l'any 1717. A la introducció far notar la voluntat de escriure aquest manual en català, ja que els existents, en ser en castellà, no eren entesos pels infants.[1]

En edicions posteriors troben el seu contingut ampliat i format per "las quatre reglas generals de la arismetica practica, que son sumar, restar multiplicar i partir ab algunas reglas necessarias per los negociants, ab una taula al fi, a raó de tant lo any, i quant vé per lo mes,y lo dia : ara novament en esta impressió se ha corregit y augmentat algunas reglas, com son de Tuezas, regla de tres, de companyia, de arrendaments, y de testaments"[2]

Jordi Verrié reporta l'existència de tretze edicions. Totes del segles XVIII i una al segle XIX. Les quals assenyalen la utilitat d'aquest obra en una societat fonamentalment rural com era la Catalunya vuitcentista.[3]

Obra[modifica]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 Marquès, Salomò. L'ensenyament a Girona al segle XVIII. Girona: Col·legi Universitari de Girona, 1985, p. 32 - 33. 
  2. Ifern, Francesc. Compendi breu de las quatre reglas generals de la arismetica [sic] practica, que son sumar, restar multiplicar i partir: ab algunas reglas necessarias per los negociants, ab una taula al fi, a raó de tant lo any, i quant vé per lo mes,y lo dia : ara novament en esta impressió se ha corregit y augmentat algunas reglas, com son de Tuezas, regla de tres, de companyia, de arrendaments, y de testaments. Barcelona: Joan Centené, circa1758. 
  3. Verrié, Jordi. Continuïtat pedagògica catalana durant els segles XVIII i XIX. Barcelona: Grup Promotor., 1981, p. 29 - 33. 

Bibliografia[modifica]

  • MARQUÈS, Salomò. L'ensenyament a Girona al segle XVIII. Girona: Col·legi Universitari de Girona, 1985.
  • VERRIÉ, Jordi : Continuïtat pedagògica catalana durant els segles XVIII i XIX. Barcelona: Grup Promotor, 1981