Francesc Trullols Font de Roqueta

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Francesc Trullols i Font de Roqueta)
Infotaula de personaFrancesc Trullols Font de Roqueta
Biografia
Naixement1639 Modifica el valor a Wikidata
Palma (Mallorca) Modifica el valor a Wikidata
Mort1702 Modifica el valor a Wikidata (62/63 anys)
Madrid Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciómilitar Modifica el valor a Wikidata
Família
FamíliaCasa de Trullol Modifica el valor a Wikidata
GermansNicolau Trullol i Dameto i Jordi Trullol i Dameto Modifica el valor a Wikidata

Francesc Trullols i Font de Roqueta (Mallorca, 1639 - Madrid, 1702) fou un militar mallorquí, procurador reial de Mallorca i conseller de capa i espasa del Consell d'Aragó. A causa de la seva gran carrera com a funcionari a la cort de Carles II fou un gran partidari de la Casa d'Àustria, i per aquest motiu defensor de la causa de l'Arxiduc Carles durant la Guerra de Successió.[1]

Fill de Nicolau Trullols Nicolau i Leonor Font de Roqueta Gual, nét de Francesc Trullols i Vida i de Jerònia Nicolau i Tril·li, i besnét de Nicolau Trullols i Ballester i de Dionísia Vida i Santjoan. Fou mestre de camp a Milà i sergent major d'un terç d'infanteria format a Mallorca per integrar-se a l'armada de la Mar Oceana. Després s'integrà a una companyia formada a la Cort anomenada "la Chamberga".[1] Va assolir la graduació de general d'artilleria. Fou nomenat procurador reial del Regne de Mallorca. Governador de l'illa d'Eivissa entre 1671 i 1677. Cavaller de l'Orde de Santiago. A partir dels darrers anys del regnat de Carles II es posicionà a favor del grup austriacista de la Cort, auspiciat per la reina Mariana de Neoburg i l'almirall de Castella, Juan Tomás Enríquez de Cabrera.[2] A la seva mort, heretaren els seus germanastres per part de pare Jordi Trullol i Dameto, inquisidor de Mallorca, i Nicolau Trullol i Dameto, qui aconseguí el títol de Marquès de la Torre gràcies a la carrera política del seu germà.

És fill il·lustre de Palma.

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 Pascual Ramos, Eduard. Francesc Truyols Font de Roqueta. Llinatge i poder a la Mallorca del segle XVII. Palma: Lleonard Muntaner Editor, 2008. 
  2. «Trullol Font de Roqueta, Francesc». A: Dolç i Dolç, Miquel (coord.). Gran Enciclopèdia de Mallorca. Volum 17. Palma: Promomallorca, p. 332. ISBN 84-8661702-2.