Francesc cantó Elx

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Explica la tradició popular que al fred matí del 29 de desembre de 1370, mentre vigilava la costa a la platja del Tamarit, el guardacostes Francesc Cantó va albirar un objecte encallat sobre la platja, i que en acostar-se va vore que es tractava d'una arca tancada que tenia en la tapa la inscripció “Soc per a Elig” (Soc per a Elx). Un volta oberta va observar que portava al seu interior una imatge de la Verge Maria i la Consueta de la Festa o Misteri. Atés que l'objecte trobat tenia com a destinatari el poble d'Elx, es va dirigir a comunicar esta troballa a les autoritats de l'època, que es van personar a la platja del Tamarit per contemplar la troballa, i van comunicar a la població el succés esdevingut mitjançant un bàndol que es va fer públic a la localitat, convidant-se a rebre la imatge, que seria depositada a l'Ermita de Sant Sebastià i que amb el temps seria declarada Patrona de la ciutat i venerada a la Basílica de Santa Maria.[1]

Cada any els il·licitans rememorem este esdeveniment els dies 28 i 29 de desembre. El dia 28 de desembre al clarejar s'escenifica a la vora del mar, a la platja del Tamarit, la troballa de l'arca portadora de la imatge, en acabar té lloc la celebració de l'Eucaristia al mateix lloc i una romeria fins a Elx, acompanyant la imatge de la Mare de Déu que és traslladada en una carreta de bous fins a la població.

A les tres de la vesprada, s'escenifica l'arribada de Francesc Cantó a lloms del cavall a la ciutat per a anunciar a les autoritats la troballa i després de la lectura del bàndol s'inicia una romeria des de l'antic consell fins a l'Hort de les Portes Encarnades. En esta romeria vespertina participen igualment tots els personatges abillats amb les vestimentes pròpies del s. XIV: portaveu anunciador del bàndol, Francesc Cantó, xiquets vestits d'heralds que porten estendards i mariners, gegants i capgrossos, dolçaina i tamborí, les comissions de festes de cadascun dels barris de la ciutat, així com tots els ens festers, portant palmes blanques i acompanyant la imatge de la patrona fins a la Basílica de Santa Maria, on és acollida amb una calorosa benvinguda. L'endemà, 29 de desembre, celebrem el dia de la Festivitat de la Vinguda de la Mare de Déu a Elx. De matí té lloc la Processó Solemne, amb la participació de tots els personatges d'època, i amb la característica que la imatge de la Mare de Déu de l'Assumpció és portada en el seu tron acompanyada per xiquetes i per xiquets vestits d'angelets.

Des de l'any 1865, la Societat Vinguda de la Mare de Déu és l'entitat encarregada d'organitzar les Festes de la Vinguda de la Mare de Déu a Elx, que se celebren anualment del 26 al 30 de desembre.