Fumera

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula personatgeFumera

Il·lustració d'en Fumera generada amb Midjourney Modifica el valor a Wikidata
Tipusmitologia catalana Modifica el valor a Wikidata

En Fumera és un patge de la mitologia catalana típic de la Catalunya Nord i de bona part de la Província de Girona, i en especial de l'Alt Empordà.[1]

És una figura popular, en les darreres dècades en desús però que es revifa amb la introducció de la figura en forma de rondalla o conte a les escoles empordaneses, amb l'encàrrec dels Reis d'Orient, de vetllar la xicalla durant les vacances escolars d'hivern (des de la 2a quinzena del mes de desembre): tradicionalment arribava i se n'anava de cada llar per la fumera o xemeneia, talment com el fum, per la llar de foc i se'l representava com un ésser amb, bé set ulls al cap (quatre davant i tres darrere), bé un ull al seu dit índex que s'allargassava per arribar per tot, que feia d'espieta pels Reis d'Orient tot explicant-los si els infants havien estat bons nens i s'havien portat bé per ser dignes de rebre qualque present la Diada de Reis (6 de gener) o si els hi havien de deixar carbó per tal de recordar-los que corregissin el seu mal comportament. I tal com s'explica és un misteriós benefactor que tot ho veu, tot ho sent i tot ho xerra.

Referències[modifica]

  1. Trullàs, Glòria; Chalaux, Lídia «En Fumera i altres genis nadalencs». Sàpiens [Barcelona], núm. 124, desembre 2012, p.16. ISSN: 1695-2014.