Paubrasilia echinata

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Fusta del Brasil)
Infotaula d'ésser viuPaubrasilia echinata Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Dades
Font defusta del brasil Modifica el valor a Wikidata
Estat de conservació
En perill
UICN33974 Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegnePlantae
OrdreFabales
FamíliaFabaceae
TribuCaesalpinieae
GènerePaubrasilia
EspèciePaubrasilia echinata Modifica el valor a Wikidata
Gagnon, H.C.Lima i G.P.Lewis, 2016
Nomenclatura
BasiònimCaesalpinia echinata Modifica el valor a Wikidata
Sinònims
Guilandina echinata (Lam.) Spreng.

El brasil[1] (Caesalpinia echinata Lam.; echinata significa "espinós") és un arbre lleguminós natiu de la Mata Atlàntica al Brasil (Pau-brasil). El seu nom en llengua tupí és «ibira pitanga» (fusta vermella). Quan els exploradors portuguesos van trobar aquests arbres al litoral d'Amèrica del Sud en van dir pau-brasil per designar-los. Pau vol dir "pal" (o, per metonímia, "fusta" en general), i brasil es diu que prové de la paraula brasa. La fusta del brasil té un fort to vermell com les brases. Pau-brasil també descriu altres espècies d'arbres que donen un tint vermell. La fusta d'aquests arbres s'exportava en grans quantitats i van acabar donant el nom del país, Brasil. Per a fer arcs d'instruments musicals també es diuen "Brazilwood" altres espècies com Tabebuia impetiginosa, Manilkara bidentata i Haematoxylum brasiletto. La de Caesalpinia echinata és la més apreciada i més cara entre aquestes espècies i en anglès se'n diu "Pernambuco wood" per als instruments musicals.

Morfologia[modifica]

El brasil fa fins a 15 m d'alt, l'escorça és de color marró fosc i a trossos que deixen veure el seu interior de color vermell-sang. Les fulles són pinnades i tenen de 9 a 19 folíols de forma oblonga.[2] Les inflorescències tenen de 15 a 25 flors que són perfumades,[2] i poden ser pol·linitzades per abelles.[2] Els fruits són tavelles de forma oval d'uns 7 cm de llargada. Les branques, fulles i fruits tenen petites espines.

El duramen del brasil és de color roig-taronja que es fa brillant i és la fusta triada per a fer els arcs dels instruments musicals de corda. A més, la seva fusta també forneix un tint vermell (brazilina) que s'oxida en brazileïna.

Mapa del nombre de troncs de fusta descoberts a la Capitania d'Ilhéus.

Referències[modifica]

  1. «brasil», Diccionari normatiu valencià. Acadèmia Valenciana de la Llengua
  2. 2,0 2,1 2,2 Lewis, G.P.. Caesalpinia: a revision of the Poincianella-Erythrostemon Group. Kew: Reial Jardí Botànic de Kew, 1998. 

Vegeu també[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Paubrasilia echinata