Gadget

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Un gadget és un dispositiu electrònic, una petita eina fixa o portàtil. Normalment es presenta com un objecte tecnològic inusual i amb un disseny que el diferencia de la resta.[1] Així doncs, la majoria de gadgets es relacionen amb la novetat i al cap d'un temps d'estar al mercat deixen de ser gadgets per la seva utilització massiva. A més a més, quan es parla de programari s'utilitza gadget com un sinònim de widget.

Etimologia[modifica]

Tot i les diferents versions sobre l'etimologia de la paraula totes coincideixen en la temporalització d'aquesta. El seu origen es remunta al S. XIX, al voltant de l'any 1885.[2] La gran majoria defensa que la companyia "Gaget, Gauthier & Cia", companyia francesa encarregada de la fosa de l'Estàtua de la Llibertat, va tenir una idea pionera i revolucionària per l'època: vendre rèpliques miniatura del monument per subvencionar el projecte[3] Així doncs, el primer gadget va ser una estàtua de la llibertat. Aquesta teoria es contradiu amb altres com la que diu que el terme va aparèixer en el camp de la navegació o que l'origen de la paraula prové dels termes francòfons gâchette o gagé.[4][5]

Gadget també té un significat específic en el camp del psicoanàlisis. Jacques Lacan, psicoanalista francès, l'utilitzava per descriure objectes de consum fruit de la lògica capitalista.

Classes de gadgets[modifica]

Podem distingir diferents tipus de gadgets:[6]

  • Gadgets electrònics: ràdio, mòbils, PDA
  • Gadgets mecànics: rellotges, bicicletes
  • Gadgets informàtics: widgets

Els gadgets i la cultura popular[modifica]

Tot i que la paraula de gadget s'ha estès molt pel seu significat propi també ha arribat a un gran nombre de països europeus per la sèrie de dibuixos animats Inspector Gadget, sèrie de gran èxit protagonitzada per un detectiu que sempre portava a sobre un gran nombre de gadgets. També han donat a conèixer el terme films com "James Bond" o sèries com Batman i Iron Man. Els protagonistes d'aquestes sèries sempre disposen d'equips i molts gadgets en les seves aventures.

Finalment, cal afegir que la primera bomba atòmica a la Prova Trinity va ser anomenada Gadget pels científics del Projecte Manhattan.

Referències[modifica]

  1. «gadget». Arxivat 2015-05-10 a Wayback Machine. Fundéu. Consultat el 15 de març de 2014.
  2. Gadget - Centre national de ressources textuelles et lexicales (CNRTL)
  3. Michael Quinion: World Wide Words: Gadget (accessed February 6, 2008) Also in: Michael Quinion: Port Out, Starboard Home: The Fascinating Stories We Tell About the Words We Use. ISBN 978-0-14-101223-0
  4. Alain Rey (dir.), Le Robert : Dictionnaire historique de la langue française, 1998 ISBN 978-2-85036-564-5
  5. Alfonsina Trujillo (10 octubre de 2011) Gadgets para páginas web [Mensaje en un blog]. Recuperat de http://alfontru.blogspot.com.co/.
  6. [enllaç sense format] http://www.engadget.com]