Gai Aureli Cotta I

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Infotaula de personaGai Aureli Cotta I
 Senador romà 


 Cònsol de la República Romana 


 Censor romà 


 Mestre de cavalleria 

Biografia
Mort Pulla
Activitat
Ocupació Polític i militar
Període República Romana
Modifica dades a Wikidata

Gai Aureli Cotta (llatí: Caius Aurelius Cotta) fou un magistrat romà. Fou cònsol el 252 aC juntament amb Publi Servili Gemine, amb el que va dirigir la guerra a Sicília contra el cartaginesos, obtenint diverses victòries. Entre altres ciutats, va conquerir Himera, de la que els seus habitants havien estat evacuats pels cartaginesos. Després va obtenir vaixells de Hieró II de Siracusa i amb aquestes naus i les restes de la flota romana, va anar a Lipara (Lipari) que va assetjar, encarregant el manteniment del bloqueig al seu tribú militar Cassi Longí, al que va prohibir iniciar la batalla; el tribú no va complir l'ordre i va lliurar una batalla en la qual molts romans van morir. Cotta va tornar llavors a Lipara, i la va ocupar matant als seus habitants; Cassi fou destituït del seu càrrec de tribú.

Cotta fou famós per la disciplina estricta que va imposar a les seves tropes; durant el setge de Lipara un dels seus propis ajudants, Publi Aureli Pecuniola, fou degradat a soldat ras a causa del fet que per una falta una part del campament romà es va incendiar i per això el campament va poder ser ocupat per l'enemic; també se sap que va actuar amb rigor contra els equites (cavallers) que van refusar acomplir alguna de les seves ordres.

El 248 aC fou cònsol per segona vegada juntament també amb Publi Servili Gemine, i altre cop va fer campanya a Sicília contra els cartaginesos. El general cartaginès Cartaló va fer un atac de distracció a les costes d'Itàlia però Cotta va romandre actiu a Sicília.