Tit Manli Torquat (cònsol 235 i 224 aC)

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Infotaula de personaTit Manli Torquat
Biografia
Naixement segle III aC
Mort 202 aC (Julià)
Roma
 Cònsol de la República Romana 


 Senador romà 


 Dictador romà 

Activitat
Ocupació Polític i militar
Període República Romana
Família
Pare Tit Manli Torquat
Modifica les dades a Wikidata

Tit Manli Torquat (llatí: Titus Manlius T. F. T. N. Torquatus Atticus) fou un magistrat romà fill del llegat Luci Manli Torquat.

Fou cònsol per primera vegada el 235 aC amb Gai Atili Bulb, any en què va derrotar els sards i va obtenir els honors del triomf; en aquest any fou tancat el temple de Janus a causa de gaudir de pau universal cosa que no s’havia produït des de temps de Numa Pompili.

El 231 aC fou censor amb Quint Fulvi Flac, però va haver de renunciar perquè els auspicis van presentar signes desfavorables.

El 224 aC fou cònsol per segona vegada amb Quint Fulvi Flac i junts van fer la guerra contra els gals al nord d’Itàlia. Foren els dos primers generals romans que van creuar el riu Po.

El 216 aC es va oposar a pagar rescat pels romans fets presoners a la batalla de Cannes. El 215 aC fou enviat a Sardínia degut a la malaltia del pretor Quint Muci, governador de la província, i a l’illa va fer la guerra contra els cartaginesos i contra els sards que s’havien revoltat a favor d’aquestos. El 212 aC fou candidat a Pontífex Màxim, però fou escollit Publi Licini Cras.

El 210 aC el poble el volia elegir cònsol, però va refusar el càrrec. El 208 aC fou nomenat dictador per dirigir els comicis i presidir els jocs organitzats pel pretor Marc Emili. Va morir el 202 aC.