Tiberi Coruncani

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Infotaula de personaTiberi Coruncani
Biografia
Naixement segle IV aC
Mort 243 aC (Julià)
 Cònsol de la República Romana 


 Senador romà 


 Dictador romà 

Activitat
Ocupació Polític i militar
Període República Romana
Modifica les dades a Wikidata

Tiberi Coruncani (llatí: Tiberius Coruncanius) fou un magistrat i jurista romà. Fou el primer de la família (originària de Camerium segons Tàcit i de Tusculum segons Ciceró) a obtenir una magistratura. Fou orador o jurista i encara que no va deixar escrits va ser molt influent en les seves opinions durant la República. El cognom Coruncani apareix també com a Coruncà (Coruncanus). El nom del magistrat i jurista és esmentat també com a Tit però el correcte és Tiberi.

El 280 aC fou cònsol junt amb Publi Valeri Leví i mentre el seu col·lega va fer la guerra a Pirros d'Epir, Tiberi va anar a Etrúria i va derrotar-hi Vulsinii i Vulci, de manera que li foren atorgats els honors del triomf, que va celebrar al començament de l'any següent. El 270 aC fou censor amb Gai Claudi Canina i va fer un recompte de la població que es va fixar en 277.222 persones. El 254 aC fou creat Pontífex màxim i fou el primer plebeu que va exercir aquest càrrec (encara que ja hi havia hagut pontífexs plebeus). El 246 aC fou dictador per celebrar el comicis i probablement va morir poc temps després ja força gran. Com a Pontífex màxim el va succeir Cecili Metel.

Va deixar almenys dos fills, coneguts com els Coruncanii (els Coruncanis) que el 228 aC foren enviats com ambaixadors a la reina Teuta d'Il·líria, per queixar-se de les pirateries dels il·liris, i un d'ells almenys fou executat per ordre de la reina. Polibi els esmenta com Gai Coruncani i Luci Coruncani, però Plini els anomena Publi Juni Coruncani i Tiberi Coruncani.