Publi Valeri Leví

De Viquipèdia
Salta a: navegació, cerca
Infotaula de personaPubli Valeri Leví
 Cònsol de la República Romana 


 Senador romà 

Activitat professional
Ocupació Polític i militar
Època República Romana
Batalles/guerres Batalla d'Heraclea
Dades familiars
Dinastia Gens Valèria
Modifica dades a Wikidata

Publi Valeri Leví (Publius Valerius Laevinus) fou cònsol el 280 aC va obtenir com a província el sud d'Itàlia i la direcció de la guerra contra Pirros rei de l'Epir que havia desembarcat feia poc a Tàrent. Levi es va traslladar a Lucània i va observar a l'enemic. Pirros va oferir ser l'àrbitre entre Roma d'una part i els tarentins i els seus aliats italians de l'altra. Algunes de les cartes que es van intercanviar foren reproduïdes per Dionís que les va copiar segurament de Jerònim de Càrdia que al seu torn havia consultat les memòries de Pirros a la campanya d'Itàlia.

Els dos exèrcits estaven acampats a parts oposades del riu Siris; un espia epirota fou capturat pels romans que li van mostrar el seu superior exèrcit i el van reenviar a Pirros. Aquest tot i els informes, va atacar i va derrotar els romans, que van haver de fugir cap a Venúsia.

El mateix any Leví va defensar Càpua i no fou atacat per Pirros ni a l'anada cap a Roma ni a la tornada. L'exèrcit de Leví fou castigat per la seva derrota a romandre en un campament al peu de les muntanyes samnites l'hivern següent.

El seu nom ja no torna a aparèixer.