Publi Muci Escevola (jurista)

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Infotaula de personaPubli Muci Escevola
 Senador romà 


 Pretor 


 Tribú de la plebs 


 Cònsol romà 

Dades biogràfiques
Naixement 180 aC
Mort 115 aC (Julià) (64/65 anys)
Activitat professional
Ocupació Polític, jurista, escriptor, advocat i militar
Època República Romana
Dades familiars
Fills
Modifica dades a Wikidata

Publi Muci Escevola (llatí: Publius Mucius Scaevola) fou un jurista i magistrat romà fill del cònsol Publi Muci Escevola.

Fou tribú de la plebs el 141 aC any en què va encausar a Luci Hostili Túbul per mala administració com a pretor. El 136 aC fou pretor urbà i el 133 aC fou cònsol amb Luci Calpurni Pisó. El 131 aC va succeir al seu germà Publi Licini Cras Dives Mucià com a Pontífex Màxim.

A petició d’Escipió Nasica es va oposar al segon tribunat de Tiberi Grac, però va declarar que ho faria de forma suau, ja que no volia ser el primer a utilitzar la violència ni matar cap ciutadà sense judici. El seu col·lega al consolat era absent a Sicília on feia la guerra als esclaus. Mort Tiberi, Escevola va aprovar la conducta d'Escipió Nasica que fou el principal responsable de la mort de Grac.

Va viure fins almenys el 121 aC en temps de Gai Grac.

Fou un advocat destacat i es va destacar pel seu coneixement del Ius Pontificium. Era considerat també un gran jugador de pilota i a un joc anomenat Duodecim Scripta. Tit Pomponi Àtic diu que va escriure deu llibrets (libelli) sobre matèries legals. Diversos juristes l’esmenten com a referència.