Appi Claudi Pulcre (cònsol 143 aC)

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Infotaula de personaAppi Claudi Pulcre
 Senador romà 


 Censor romà 


 Cònsol romà 

Activitat
Ocupació Polític, soldat i militar
Període República Romana
Família
Cònjuge Antistia Tradueix
Fills Appi Claudi Pulcre
Claudia Tradueix
Gai Claudi Pulcre
Claudia Tradueix
Q50126003 Tradueix
Pare Gai Claudi Pulcre
Modifica les dades a Wikidata

Appi Claudi Pulcre (Appius Claudius Pulcher) fou fill d'Appius Claudius APP. F. P. N. Pulcher, cònsol l'any 185 aC; fou salii, àugur i princeps senatus. La seva dona fou Antístia (143 aC.).

Fou cònsol el 143 aC i, amb l'ambició de celebrar un triomf, va atacar els salasses, una tribu alpina, sense cap motiu; al principi fou derrotat, però després, seguint indicacions dels llibres sibil·lins, va obtenir la victòria. Tot i així, el triomf li fou refusat; llavors el va celebrar a les seves expenses, i quan un tribú el va voler baixar del carro, la seva filla Clàudia, verge vestal i inviolable, es va posar al seu costat per impedir-ho, fins a arribar al Capitoli.

El 142 aC fou candidat a censor, però no fou escollit. Ho fou més endavant, juntament amb Quint Fulvi Nobilior, probablement el 136 aC. Una de les seves filles, Clàudia, es va casar amb Tiberi Semproni Grac.

El 133 aC fou comissionat per a la divisió de terres juntament amb Tiberi i Gai Grac. Fou enemic permanent de Publi Escipió Emilià. Va morir poc després de l'assassinat de Tiberi Grac.