Gai Juni Bubulc Brut

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Infotaula de personaGai Juni Bubulc Brut
 Cònsol de la República Romana 


 Dictador romà 


 Censor romà 


 Senador romà 


 Mestre de cavalleria 

Dades biogràfiques
Naixement segle IV aC
Roma
Mort p. segle IV aC
Activitat professional
Ocupació Polític i militar
Època República Romana
Modifica dades a Wikidata

Gai Juni Bubulc Brut (llatí: Caius Iunius C. F. C. N. Bubulcus Brutus) fou un magistrat romà. Cònsol el 317 aC, altre cop el 313 aC i una tercera vegada el 311 aC.

En el primer consolat, la ciutat de Teate, a la Pulla, va enviar una delegació per fer la pau que es va signar entre la ciutat, com estat, i Roma. Teate va reconèixer la sobirania romana. Mentre Bubulc va ocupar Forentum a Lucània i va avançar per la regió.

En el segon consolat (313 aC) es va fundar Saticula.

El 312 aC fou magister equitum del dictador Gai Sulpici Llong o segons Titus Livi, ell mateix fou dictador.

El 311 aC va fer la guerra contra els samnites amb èxit. Al cònsol Juni Bubulc li fou encarregada la guerra al Samni i a l'altre cònsol, Quint Emili Barbula, a Etrúria. La ciutat de Clúvia (Cluvia), on els romans tenien una guarnició, havia rebutjat els atacs samnites, però es va haver de rendir a causa de la gana, i els soldats romans foren fuetejats i després executats. Un dia després Juni Bubulc es va presentar davant Clúvia i la va assaltar, ocupant-la amb certa facilitat, matant a tots els mascles samnites; d'allí va passar a Bovianum, capital dels samnites anomenats pentris; el permís als soldats per saquejar la ciutat, suposadament força rica, va facilitar la seva conquesta després de força temps de setges temporals. La ciutat fou saquejada i es va fer més botí allí sol que a la resta del Samni, però els habitants van salvar la vida; el botí fou donat als soldats. Alguns desertors o presoners van parlar als romans d'uns prats on s'havia reunit als ramats. Els consols es van dirigir a la zona, però els samnites ho havien previst i van establir les seves forces als dos costats de l'estret camí cap a aquell lloc i quan van arribar els romans van sortir sobtadament i els van atacar; la sorpresa els va afavorir, però aviat els romans es van refer, i amb disciplina i experiència van derrotar els samnites i els van causar unes vint mil baixes, fent-se, a més, amb els ramats.

El 309 aC fou altre cop magister equitum, aquesta vegada del dictador Luci Papiri Cursor.

El 307 aC fou censor amb Marc Valeri Màxim i va construir el temple de la Salut i el seu col·lega va fer algunes vies o camins; també va expulsar a Luci Antoni del Senat. Va dedicar probablement un temple a la Salut que després va construir. Per la seva victòria va obtenir els honors del triomf.

El 302 aC fou nomenat dictador quan els eques van iniciar la guerra i es va témer una revolta general de les nacions veïnes. Bubulc va derrotar els eques al primer combat i va tornar a Roma amb només set dies. No va resignar la dictadura fins que no va culminar la dedicatòria del temple de la Salut que fou adornat amb pintures de Gai Fabi Pictor probablement representant la seva victòria sobre els samnites.