Garfís

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Garfís
Imatge
Dades
TipusMasia Modifica el valor a Wikidata
ConstruccióXVI-XVIII
Característiques
Estil arquitectònicObra popular
Altitud968 m Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaMoià Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióFerrerons
Map
 41° 51′ N, 2° 08′ E / 41.85°N,2.14°E / 41.85; 2.14
Bé integrant del patrimoni cultural català
Id. IPAC16756 Modifica el valor a Wikidata

El Garfís, o Montjoia, és una masia situada en el terme municipal de Moià (Moianès) inclosa en l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.

Està situada al nord del terme de Moià, a prop del límit amb l'Estany i Muntanyola. És a prop i a migdia de la Monjoia, al nord-oest de la masia de La Guantera i a l'esquerra del torrent de Garfís.

És un gran casal molt reformat, amb nucli original possiblement del segle xvi. Hi ha una finestra conopial que dona indicis d'una data força antiga. La coberta és a dues aigües. L'estructura està articulada en dos cossos perpendiculars i té el parament de pedres irregulars i fang. Hi ha molts afegits del segle xviii. Un antic estable ha estat convertit en capella de l'edifici. Actualment s'utilitza com a residència d'estiu per a nens, transformant-se l'interior per les actuals funcions.[1]

Referències[modifica]

  1. «El Garfís». Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya. [Consulta: 27 agost 2014].

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Garfís