Vés al contingut

Gasteria armstrongii

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuGasteria armstrongii
Gasteria nitida var. armstrongii Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegnePlantae
OrdreAsparagales
FamíliaAsphodelaceae
GènereGasteria
EspècieGasteria nitida
VarietatGasteria nitida var. armstrongii Modifica el valor a Wikidata
van Jaarsv., 1992
Nomenclatura
BasiònimGasteria armstrongii Modifica el valor a Wikidata
Distribució

Modifica el valor a Wikidata

Gasteria armstrongii és una petita espècie de planta suculenta que pertany a la família de les asfodelàcies. És originària de Sud-àfrica.[1]

Descripció[modifica]

Gasteria armstrongii és de creixement lent està estretament relacionada amb l'espècie similar, però molt més gran Gasteria nitida de les praderies sud-africanes, i les seves flors de color rosa vermellós brillant són molt similars. (En alguns esquemes de classificació, fins i tot es classifica com a varietat dins d'aquesta espècie, i en el cultiu G. armstrongii pot semblar a plantes juvenils de G. nitida).

Per a aquells que la tracten com una espècie separada, Gasteria armstrongii es pot distingir per les seves fulles molt fosques, retuses, dístiques, més o menys tuberculades. Les seves inflorescències són també solitàries. (G. nitida és molt més gran, amb fulles llises que creixen en una roseta, no dístíques. Les seves inflorescències estan ramificades.)

Distribució i hàbitat[modifica]

Gasteria armstrongii es troba només en alguns punts de la província del Cap Oriental, a Sud-àfrica. Aquí es produeix al llarg del riu Gamtoos, en un tipus de vegetació anomenada "Humansdorp Shale Renosterveld". A la vora del seu hàbitat es transforma gradualment en Gasteria nitida, convertint les dues espècies formin part d'un continu. L'hàbitat de G. armstrongii és un terreny pla a muntanyós ric en còdols, entre els quals G. armstrongii és difícil de detectar. Les plantes creixen a ple sol o estan parcialment cobertes per petits arbustos. Les precipitacions al seu hàbitat es produeixen durant tot l'any, però lleugerament més a l'estiu.

Aquesta és l'espècie més amenaçada de totes les Gasteria, ja que el seu hàbitat s'està desenvolupant ràpidament.

Taxonomia[modifica]

Gasteria armstrongii va ser descrita per primera vegada per Selmar Schönland i publicada a Records of the Albany Museum 2: 258, a l'any 1912. Va ser reduïda a la varietat armstrongii de Gasteria nitida per Ernst van Jaarsveld i publicada a Aloe 29: 12, a l'any 1992; un estatus acceptat per la World Checklist of Selected Plant Families.[2]

Etimologia

Gasteria : epítet derivada de la paraula del llatí "gaster" que significa "estómac", per la forma de les seves flors en forma d'estómac.[3]

armstrongii: epítet en honor de William Armstrong, un entusiasta de les plantes de Port Elizabeth.[4]

Sinonímia
  • Gasteria nitida var. armstrongii[2]

Referències[modifica]

  1. «Gasteria acinacifolia». [[Reial Jardí Botànic de Kew]]: World Checklist of Selected Plant Families. [Consulta: 11 gener 2021].
  2. 2,0 2,1 «Gasteria armstrongii». World Checklist of Selected Plant Families (WCSP). Reial Jardí Botànic de Kew. [Consulta: 11 gener 2021].
  3. Bailey, L.H.; Bailey, E.Z.. Hortus third: a concise dictionary of plants cultivated in the United States and Canada (en anglès). Nova York: Macmillan, 15 de novembre de 1976. 
  4. «Gasteria armstrongii». South African National Biodiversity Institute (SANBI). [Consulta: 11 gener 2021].
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Gasteria armstrongii