Vés al contingut

Genograma

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Arbre Genealògic de Carl Gustav Bielke.

Un genograma és la representació gràfica que registra informació sobre els membres d'una família (almenys tres generacions) i les seves relacions. Per mitjà de símbols permet recollir, registrar i relacionar categories d'informació del sistema familiar en un moment determinat de la seva evolució i emprar-ho en la resolució de problemes. En la dècada dels 60 s'utilitza amb l'objectiu d'avaluar antecedents en malalties infeccioses i generar activitats de prevenció i atenció sanitària. Actualment és una tècnica utilitzada per disciplines com el Treball Social.

Creació del genograma[modifica]

La construcció, s'elabora durant la primera sessió mantenint una entrevista amb el subjecte. Suposa tres nivells:

Traç de l'estructura familiar[modifica]

Construcció de figures que representen persones, membres d'una família biològica i legalment lligats. Cada membre està representat per un quadrat i en el cas femení per un Cercle. La persona a la qual se li fa (persona índex) es representa amb doble cercle o doble quadrat. En el cas de mort d'un dels membres es representa amb una creu a l'interior de la figura o també s'especifica l'edat en morir.

Traç de les connexions de l'estructura familiar[modifica]

Permet copsar les relacions biològiques i legals entre els membres d'una família representats per línies que els connecten. Dues persones que han generat descendència es connecten per una línia que baixa i uneix els membres d'esquerra a dreta. Amb la lletra M i la data s'indica quan es produí el matrimoni. En el cas de separacions i divorcis fets que impliquen una interrupció al matrimoni, es representa mitjançant una línia obliqua, una diagonal en cas de separació i dues en diagonal. En el cas de parelles no casades, s'utilitzen línies discontínues incloent l'any en què es varen conèixer. Per incloure la relació de fills, les figures es connecta a la línia desprenen de la línia que connecta als pares.

Delineació de les relacions familiars[modifica]

Correspon a la delimitació de les relacions dels membres de la família, basades en l'observació directa i els informes familiars. S'utilitzen diferents tipus de línies, en el cas dels membres molt units es representa amb tres línies paral·leles, en el cas de relacions distants una línia i per delimitar relacions conflictives entre membres units es representa per tres línies paral·leles i una trencada.

Bibliografia[modifica]

  • Pick, Susan. Formación cívica y ética. Limusa, 2002, p. 108. 
  • Ripol-Millet, Aleix. Familias, trabajo social y mediación. Paidós, 2001, p. 111. ISBN 9788449310171. 

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Genograma