Geografia de la població

De Viquipèdia
Salta a: navegació, cerca
Infotaula de geografia físicaGeografia de la població

Modifica dades a Wikidata

La geografia de la població estudia la distribució de la població humana a la Terra.

La geografia de la població, i l'intent d'estudiar-la científicament, és molt recent. Data dels anys 50 en el qual inicien les investigacions Pierre George, Zelinski i Trewartha.

No hem d'oblidar que la possibilitat d'estudiar la població neix amb l'estadística i la creació de cens regulars i universals. L'intent de censar a la població per a conèixer el seu nombre, i recaptar impostos, és molt antic; des dels romans a l'Edat Moderna hi ha notícies d'aquesta pretensió. Però les dificultats tècniques per a un recompte ràpid no permetien tals estudis. A pesar dels avanços del segle XX, la mateixa situació es presenta en molts països subdesenvolupats o amb conflictes polítics i militars.

L'home és una espècie que ha aconseguit sobreviure en les condicions naturals més adverses. Però l'èxit de l'espècie es va deure, més que al seu nombre, a la seva capacitat per a transformar el mitjà en el qual vivia.

L'estudi de la població antiga es fa per mitjà de fonts indirectes: sèries, delmes, recomptes de focs o una suposada densitat demogràfica òptima, per a poder viure en un territori, quan les poblacions estudiades són molt antigues.