Germà

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Per a altres significats, vegeu «Germà (desambiguació)».

Un germà o germana és una persona que respecte a una altra té els mateixos pares o solament el pare o la mare. Germans és el nom genèric que es dóna a dos o més germans, siguin homes o dones.

És comú d'entendre que els germans són genèticament molt semblants, tot i així no ho és necessàriament, puix que un o més germans poden ser adoptats pels pares.

En la major part de les societats del món, els germans es crien i creixen plegats. Aquesta proximitat pot estar marcada pel desenvolupament de fortes unions emocionals com l'afecte o l'enemistat.

Tipus de germans[modifica]

Germans[modifica]

Normalment s'entén com a germans els germans que comparteixen ambdós pares o solament el pare o la mare. Que siguin adoptius o biològics.

Germanastres[modifica]

Els germanastres són els fills de consorts que no comparteixen ni el pare ni la mare.

El terme germanastre també designa els mig-germans, és a dir germans d'una sola banda, i de part de pare o de part de mare.

Germans bessons[modifica]

De bessons, també n'hi ha de dos tipus: un es dóna quan l'òvul fecundat es divideix en dos, donant així vida a dos (o més) germans iguals i del mateix sexe; per això s'anomenen bessons idèntics o univitelins. L'altre mena és quan es fecunden dos òvuls i neixen dos germans diferents físicament i no necessàriament del mateix sexe; aquests són dits bessons fraternals, no idèntics, o bivitelins.

Cosins[modifica]

En determinats sistemes de parentiu, el cosí pot considerar-se un germà quan descendeix del germà del sexe privilegiat a cada llinatge, com passa en les famílies dels nadius nord-americans.

Germans espirituals[modifica]

Els germans espirituals o germans d'afillament són els fills de l'padrí o de la padrina o els fillols de el pare o de la mare. És l'equivalent a el terme anglès Godbrother. No apareix en el diccionari espanyol i no té incidència a efectes jurídics, però té una gran consideració social.

Germans famosos[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a:Germà