Germà

De Viquipèdia
(S'ha redirigit des de: Germans)
Salta a: navegació, cerca
Per a altres significats, vegeu «Germà (desambiguació)».
Dues Germanes de William-Adolphe Bouguereau

Un germà o germana és una persona que respecte a una altra té els mateixos pares o solament el pare o la mare. Germans és el nom genèric que es dóna a dos o més germans ja siguin homes o dones.

És comú entendre que els germans són genèticament molt semblants, tot i així no ho és necessàriament, ja que un o més germans poden ser adoptats pels pares.

En la majoria de societats en el món, els germans es crien i creixen junts. Aquesta proximitat pot estar marcada pel desenvolupament de fortes unions emocionals com l'afecte o l'enemistat.

Tipus de germans[modifica]

Germans[modifica]

Normalment s'entén com germans els germans que comparteixen ambdós pares adoptius o biològics.

Germanastres[modifica]

De germanastres n'hi ha de dos tipus: El primer tipus de germanastres són els que comparteixen un dels dos pares i l'altre tipus són els que no en tenen cap tipus de relació biològica.

Germans bessons[modifica]

De bessons també n'hi ha de dos tipus: Un es dóna quan l'òvul fecundat es divideix en dos, donant així vida a dos (o més) germans iguals i del mateix sexe; per això se'ls anomena bessons idèntics o univitelins. L'altre tipus es dóna quan es fecunden dos òvuls i neixen dos germans diferents físicament i no necessàriament del mateix sexe; a aquests se'ls anomena bessons fraternals, no idèntics, o bivitelins.

Cosins[modifica]

En determinats sistemes de parentiu, el cosí pot considerar-se un germà quan descendeix del germà del sexe privilegiat a cada llinatge, com passa en les famílies dels nadius nord-americans.

Germans famosos[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Germà Modifica l'enllaç a Wikidata