Golf d'Alexandreta

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de geografia físicaGolf d'Alexandreta
(tr) İskenderun Körfezi Modifica el valor a Wikidata
Imatge
TipusGolf Modifica el valor a Wikidata
Epònimİskenderun Modifica el valor a Wikidata
Part demar Mediterrània Modifica el valor a Wikidata
Localització
Entitat territorial administrativaProvíncia d'Adana (Turquia) i Província de Hatay (Turquia) Modifica el valor a Wikidata
Map
 36° 35′ N, 35° 50′ E / 36.58°N,35.83°E / 36.58; 35.83
Dades i xifres
Profunditat90 m Modifica el valor a Wikidata

El golf d'Alexandreta (o golf d'İskenderun) és un golf situat en la regió oriental de la Mediterrània, en la costa sud de Turquia, a prop de la frontera amb Síria. La costa del golf està repartida entre la província de Hatay, on està a ciutat d'Alexandreta i la província d'Adana.

Noms[modifica]

En l'antiguitat era anomenat golf d'Issus (en llatí: Mare Issicum o Issicus Sinus). Heròdot es referí a aquest lloc com la Badia de Miriandros, per la famosa ciutat fenícia de Miriandros.[1] Temps després, Alexandre el Gran fundà al costat de Miriandros, una ciutat que anomenà Alexandria d'Issos, que els mercaders venecians i genovesos anomenaren Alexandreta, d'on li ve el nom més conegut a Occident. Quan els turcs establiren l'Imperi Otomà canviaren el nom d'aquesta ciutat pel d'İskenderun, per la qual cosa és també dit golf d'İskenderun.

Geografia[modifica]

El golf d'Alexandreta forma l'entrada de mar situada en l'extrem més oriental de la Mediterrània. La costa d'aquest golf pertany a Turquia, però està molt a prop de la frontera amb Síria on acaben les Muntanyes de Nur que, en l'antiguitat estaven considerades el límit entre Cilícia i Síria, tot i que Heròdot situava la separació més al sud, en Ras al-Bassit (la clàssica Posidium).

En aquest golf, en territori de Ceyhan, es troba la terminal marina de l'oleoducte Bakú-Tbilisi-Ceyhan, de gran importància geoestratègica i el segon més llarg del món, que s'inaugurà el 28 de maig del 2006.

Història[modifica]

Aquest golf és esmentat en la història perquè hi hagueren tres batalles navals:

Referències[modifica]

  1. Rennell, 1830, p. 321.

Bibliografia[modifica]

  • Rennell, James. The Geographical System of Herodotus Examined and Explained. Volume I. Londres: C.J.G. & F. Rivington, 1830.