Gonzalo de Illescas (frare)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Aquest article tracta sobre el monjo jerònim i bisbe de Còrdova. Si cerqueu l'historiador castellà, vegeu «Gonzalo de Illescas».
Infotaula de personaGonzalo de Illescas

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Mort22 octubre 1464 Modifica el valor a Wikidata
Hornachuelos Modifica el valor a Wikidata
Bisbe de Còrdova
16 agost 1454 –
← Fernando González DezaPedro de Cordoba y Solier (en) Tradueix →
Prior Monestir de Guadalupe
Capellà Joan II de Castella
Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
ReligióEsglésia Catòlica Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciósacerdot catòlic Modifica el valor a Wikidata
Orde religiósOrde de Sant Jeroni Modifica el valor a Wikidata

Gonzalo de Illescas (?, principis del segle xv - Hornachuelos, Còrdova, 22 d'octubre de 1464) fou un monjo de l'orde dels jerònims, prior del monestir de Guadalupe, capellà de Joan II de Castella, i bisbe de Còrdova.

Com a prior de Guadalupe (1441-1444 i 1450-1453), feu construir la llibreria i l'orgue gran del cor de l'església monacal. Durant el seu episcopat a Còrdova (1454-1464) es fundaren els convents de Santa Cruz i de Santa Inés. A la seua mort, llegà la seua biblioteca al monestir de Sant Jeroni de Valparaíso. Les seues despulles jauen a Guadalupe, en un magnífic sepulcre esculpit per Egas Cueman entre el 1458 i el 1460, amb la seua estàtua jacent en marbre blanc. És recordat pel seu retrat fet per Zurbarán el 1639 per a la sagristia del monestir de Guadalupe, que el representa assegut en el seu estudi en actitud d'escriure.[1] També n'hi ha un retrat fet per Valdés Leal per al monestir de Sant Jeroni de Buenavista, actualment en el Museu de Belles Arts de Sevilla.[2]

Referències[modifica]

  1. «Fray Gonzalo de Illescas, per Zurbarán». ArteHistoria. Junta de Castilla y León. Arxivat de l'original el 17 de març 2011. [Consulta: 22 maig 2020].
  2. Madrid OSH, Ignacio de. «Gonzalo de Illescas». Diccionario biográfico español. Real Academia de la Historia. [Consulta: 22 maig 2020].