Google bomb

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca

Un Google bomb (bomba de Google) és un mètode mitjançant el qual és possible col·locar certs llocs web en els primers llocs dels resultats d'una cerca en Google utilitzant un text determinat. Aquest mètode explota la manera en el qual l'algorisme de cerca de google treballa, ja que una pàgina obtindrà un lloc superior si és enllaçada per altres pàgines ja conegudes. S'aconsegueix incloent enllaços a la pàgina objecte del "Google bomb" en el major nombre de pàgines diferents possible, de manera que el text de l'enllaç segueixi el criteri de cerca desitjat.

El 27 de gener de 2007 Google va anunciar que havia canviat el sistema de recerques per evitar més Google Bombs.

Com s'aconsegueix[modifica]

Per a aconseguir un Google *bomb, el cercador ha de trobar molts enllaços d'aquest estil:

<a href="direcció-de-la-plana">Paraula o frase</a>

Un bon mètode és afegir els enllaços a la signatura d'un usuari en fòrums, o copiar-lo en la plantilla d'un blog perquè aparega en un gran nombre de pàgines i fins i tot amagar certs píxels a la pàgina que redireccionen amb la sentència anterior.

Obtenir resultats pot dur unes dues setmanes, i depèn en gran manera de la difusió que tinga el projecte.

Com s'evita[modifica]

Un webmaster la pàgina del qual ha estat afectada per una bomba Google, pot evitar-lo amb el següent codi HTML:

<meta name="googlebot" content="noindex, nofollow" />

No obstant això, aquest codi no s'ha d'usar en condicions normals, ja que la web no apareixerà en els resultats de cerca de Google.

Funcionament[modifica]

Es pot aconseguir un exemple de Google bombing si un usuari té moltes pàgines, i en aquestes enllaça a un lloc específic utilitzant un text específic en l'enllaç, per exemple ".... tinc por". Si algú cerca a Google aquesta frase, eixirà com un dels resultats el lloc enllaçat, encara que no diga en lloc de la pàgina el text referenciat ".... tinc por"

La tècnica va ser exposada per primera vegada el 6 d'abril de 2001 en un article escrit per Addam Mathes. En aqueix article, Mathes va encunyar el terme "Google bombing" i va explicar com va descobrir que Google usava aquesta tècnica per a calcular la classificació dels resultats de les cerques. AL provar amb una cerca introduint "internet rockstar", obtenia com primer lloc dels resultats la web de Ben Brown, encara que el text "internet rockstar" no apareixia en aquesta pàgina. Així es va adonar que Google donava aqueixa web com a resultat degut al fet que molts fans enllaçaven aquesta pàgina com l'"internet rockstar".

No obstant això, la primera vegada que google bomb es va esmentar en la premsa pot haver estat, accidentalment, en 1999, quan alguns usuaris van descobrir que la cerca "more evil than Satan" ("més diabòlic que Satanàs"), enviava al web oficial de Microsoft.

Exemples[modifica]