Gos d'aigua de la Romanya

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de raça de gos Gos d'aigua de la Romanya
Generalitats
País d'origenItàlia Modifica el valor a Wikidata
Característiques físques
Pes13 kg, 16 kg, 11 kg i 14 kg Modifica el valor a Wikidata
Alçada43 cm, 48 cm, 41 cm i 46 cm Modifica el valor a Wikidata
Classificació i estàndard de la raça
Codi de Catàleg298 Modifica el valor a Wikidata (Federació Cinològica Internacional Modifica el valor a Wikidata)

El gos d'aigua de la Romanya o Lagotto Romagnolo és una raça de gos d'aigua originària de la regió italiana de la Romanya, molt usat per trobar tòfones.

El seu nom pot traduir-se com a "gos de llacuna de la Romanya". La seva funció tradicional ha estat la de gos cobrador d'aus aquàtiques en llocs pantanosos, però avui dia es fa servir principalment per trobar tòfones. N’és la raça més usada.

Aparença[modifica]

Femella

Raça de grandària mitjana, hipoal·lèrgica, pot tenir uns grans ulls rodons en una gamma de colors des de groc fosc a marró fosc. El seu mantell llanós és molt dens i arrissat amb colors des de blanc, blanc trencat a marró, podent trobar-lo amb taques marrons, taronges o roseguin. Sempre té marques blanques que creixen amb l'edat.

Grandària[modifica]

Mascles

  • Alçada a la creu: 43–48 cm
  • Pes: 13–16 kg

Femelles

  • Alçada a la creu: 41–46 cm
  • Pes: 11–14 kg

Temperament[modifica]

El gos d'aigua de la Romanya està criat per treballar. Generalment té uns sentits molt aguts, encara que la seva mirada és més sensible al moviment que al detall. Lleials i afectuosos, són una bona companyia per la família. Fàcils d'entrenar, socialitzen bé amb altres animals si se’ls fa conviure des de petits.

Encara que varia en la seva necessitat d'exercici, sempre cal donar-li una estimulació suficient per mantenir el seu cervell, molt intel·ligent, ocupat. A més, té un instint natural per al cobrament de peces.

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Gos d'aigua de la Romanya