Vés al contingut

Graphosoma

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuGraphosoma Modifica el valor a Wikidata

Xinxa ratllada (Graphosoma lineatum)
Taxonomia
Super-regneHolozoa
RegneAnimalia
FílumArthropoda
ClasseInsecta
OrdreHemiptera
SubordreHeteroptera
InfraordrePentatomomorpha
FamíliaPentatomidae
SubfamíliaPodopinae
GènereGraphosoma Modifica el valor a Wikidata
Laporte, 1833

Graphosoma és un gènere d'insectes heteròpters de la família dels pentatòmids, popularment coneguts com a xinxes ratllades, bernats vermells o pudents. Viuen a la Regió Paleàrtica.

Característiques

[modifica]

El seu tret més significatiu són els patrons acolorits consistents en una combinació de taronja, roig o groc amb negre. Els patrons negres estan disposades al dors formant franges paral·leles, de vegades reduïdes a fileres de grans punts, i al ventre formant taques regulars.

Història natural

[modifica]

Es solen veure agrupades sobre les flors de les apiàcies i asteràcies per copular.

Recents estudis han dedicat molta atenció tant a la formació com al paper ecològic d'este patró de color inusual i longitudinalment estriat, que ha demostrat dependre de la melanització de la cutícula. L'epidermis és uniformement taronja o roja mentre que la cutícula melanitzada forma el color negre. Esta organització alterna de color fosc i clar que pot desenvolupar diferents funcions, ja siga una funció aposemàtica o una funció críptica.

Taxonomia

[modifica]

El gènere va ser revisat a principis del segle passat (1903) per Géza Horváth, qui va ser el primer en estudiar i il·lustrar la genitàlia masculina de les espècies europees. Estudis ulteriors van incloure: espècies otomanes (1959), variació intraespecífica dels patrons de color (1909), la discussió sobre l'estatus de G. italicum (1956), el reconeixement d'espècie estatus de G. interruptum (1983) nativa de les Illes Canàries. Després de l'establiment de la sinonímia de G. creticum amb G. italicum (2007), el gènere va estar format per huit espècies, inclosa G. alkani (1959), encara considerat com una espècie vàlida però probablement sinònim de G. stali (1881).[1]

Inclou les espècies següents:

Galeria

[modifica]

Referències

[modifica]
  1. CARAPEZZA, ATTILIO; JINDRA, ZDENEˇK GRAPHOSOMA (GRAPHOSOMELLA SUBGEN. NOV.) INEXPECTATUM SP. NOV. FROM SYRIA (Hemiptera Heteroptera Pentatomidae), 2008, pàg. 471-478.