Gravat Flammarion

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
El peu de la il·lustració resa: Un missioner medieval explica que havia trobat el lloc en el qual el Cel i la Terra es troben.

El gravat Flammarion és una coneguda il·lustració que apareix al llibre de Camille Flammarion L'Atmosphere: Météorologie Populaire (París, 1888) a la seva pàgina 163 i que ha estat utilitzada en multitud d'ocasions per representar el descobriment de l'astronomia per l'home. En l'actualitat poden trobar-se nombroses versions d'aquesta il·lustració acolorides.

Aquesta enigmàtica il·lustració, d'autor desconegut, mostra un home (possiblement un astrònom) observant a través de l'atmosfera terrestre com si aquesta fos una cortina que es pogués apartar i observar d'aquesta manera el funcionament de l'Univers. El text que acompanya l'obra original de Flammarion diu:

Universum, Flammarion, gravat, París (1888); versió acolorida d'Hugo Heikenwaelder, Viena (1998).
« Què és llavors aquesta volta blava, que certament existeix i ens impedeix veure les estrelles durant el dia. »

El gravat és descrit incorrectament en nombroses fonts com un treball medieval a causa de la visió simple del món i, fins i tot, és considerada una il·lustració de la «Terra plana»; el gravat, però, va ser realitzat sens dubte més tard, encara que no se'n coneix la data. Flammarion era conegut també per la seva afició als llibres astronòmics antics, i tenia obres de Kepler, Brahe o Isaac Newton.

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]