Green-light

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Llums de trànsit mostren llum verda per indicar "anar endavant".

Fer "green-light", és a dir, llum verda significa donar permís per avançar amb un projecte.[1] El terme és una referència al senyal de trànsit verd, indicant "seguir endavant".

Indústria del cinema[modifica]

En el context de la indústria del cinema i la televisió, donar llum verda a alguna cosa és aprovar formalment el seu finançament de producció i comprometre’s amb aquest finançament, permetent així que el projecte avanci de la fase de desenvolupament a la pre-producció i fotografia principal. El poder de donar llum verda a un projecte es reserva generalment a aquells que tenen una funció de projecte o de gestió financera dins d’una organització. El procés de dur un projecte del to verd a llum verda va constituir la base d'una televisió de realitat amb èxit titulat Projecte Greenlight.[2]


Als the Big Five Gran Cinc major film studios als Estats Units i als mini-majors, la llum verda és exercida generalment pels comitès dels executius d’alt nivell dels estudis .[3] Tanmateix, el president, el president o el cap executiu de l'estudi sol ser la persona que fa la decisió final. Per als pressupostos cinematogràfics més grans que impliquen diversos centenars de milions de dòlars nord-americans, el conseller delegat o el conseller delegat d’operacions del conglomerat principal de l'estudi pot tenir l’autoritat de llum verda final.

Cultura popular[modifica]

La pel·lícula Shot Caller (2017) retrata l'ús del terme en un altre context. A la cultura de les presons i de les colles, "donar llum verda" a algú és donar un "èxit" a la seva vida.[4]

Referències[modifica]

  1. «Green light (dictionary definition)». Encyclopedia.com, 02-05-2020. [Consulta: 11 maig 2020].
  2. «Project Greenlight». HBO. Arxivat de l'original el 18 desembre 2008. [Consulta: 17 gener 2009].
  3. ; Shaw, Lucas «Who Has Greenlight Power in Hollywood? A Studio-by-Studio Guide». TheWrap, 19-11-2013.
  4. Daniel Dercksen. «Shot Caller – A very authentic picture of what prison culture is like», 10-10-2017. [Consulta: 11 maig 2020].