Rodatge

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Producció cinematogràfica localitzada a Newark, Nova Jersey.

El rodatge (també coneguda com a filmació) és la fase de la producció en la qual es filma la pel·lícula, amb actors en el set i càmeres rodant, a diferència de la preproducció i la postproducció.[1]

El rodatge és gairebé sempre la fase més costosa de la producció cinematogràfica perquè en aquesta etapa s'estableixen els salaris de l'actor, del director i l'elenc, així com els costos de certs sets, suports, i el set d'efectes especials. El seu començament en general marca un punt de no-retorn per als financers, ja que fins que estigui completa és poc probable que hi hagi prou material filmat per lliurar un producte final necessari per recuperar els costos.[2] Si bé és comú que una pel·lícula perdi el seu estat de llum verda durant la preproducció -per exemple, perquè un membre important de l'elenc abandona el paper- que és extremament rar per les finances que han de retirar una vegada que la filmació ha començat.

Referències[modifica]

  1. Lee, John J. Jr.; Gillen, Anne Marie. The Producer's Business Handbook: The Roadmap for the Balanced Film Producer (en anglès). Focal Press, 1 de novembre de 2010, p. 218–. ISBN 9780240814636 [Consulta: 4 juny 2015]. 
  2. Kelly Crabb. The Movie Business: The Definitive Guide to the Legal and Financial Secrets of Getting Your Movie Made (en anglès). Simon and Schuster, 2005, p. 276. ISBN 0743264924 [Consulta: 4 juny 2015].