Grua (vehicle)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Grua tipus llitera.

Una grua remolc o simplement grua és un vehicle utilitzat per transportar automòbils, generalment a un taller o per rescatar de llocs on no hi ha una superfície adequada per a conduir. Els serveis de remolcs generalment són proveïts per un operador d'emergències vehiculars. Els automòbils són remolcats en casos d'accident de trànsit, estacionament en llocs inadequats o maneig per part del conductor sota els efectes de l'alcohol o altres substàncies. La majoria de les companyies d'assegurances automotors inclouen entre les seves prestacions el servei de remolc sense càrrec, fins a certa distància, per als seus assegurats.

Tipus de grues[modifica]

Vehicle pujant a una Llitera.
Antic model de grua Forquilla.
  • Llitera : La llitera d'auxili està dissenyada per al transport de vehicles de fins a 2.500 quilograms. Posseeix una plataforma d'acer en la qual és transportat el vehicle. Usualment estan equipades amb un cabrestant (cable d'acer) i elements útils per a l'amarratge del vehicle a transportar.
  • Perxa : Aquest tipus de grua està dissenyada per al remolcar vehicles de fins a 1.800 quilograms. El sistema d'ancoratge, permet prendre al vehicle a remolcar per les seves pneumàtics sense que hi hagi possibilitat de danyar-lo. Per portar vehicles que presenten deteriorament en el tren posterior i davanter, que no poden rodar, l'equip té un sistema de buggies (carrets) sobre el qual es posa un dels trens i l'altre es pren amb el sistema d'ancoratge.
  • Forquilla o forca: Aquesta grua està dissenyada per al remolcar vehicles de fins a 1.800 quilograms. La forquilla està formada per quatre elements, amb quatre ranures consecutives per a les diferents adaptacions a la circumferència dels pneumàtics. Posseeix cadenes de seguretat per a fixar les rodes del vehicle a remolcar i carrets de quatre rodes per utilitzar com a remolc en cas que els vehicles no puguin rodar.
  • Plat : Aquest tipus de grua està dissenyada per remolcar vehicles de fins a 2.500 quilograms. La unitat ve equipada amb ungles o dispositius d'ancoratge per a diferents tipus de vehicles i carrets per auxili d'unitats amb el tren rodant afectat.
  • Per a vehicles pesants : Aquest tipus de grues estan dissenyades per a remolcar vehicles de fins a 12.000 quilograms. Posseeixen dos cabrestants de tracció, construïts per aconseguir la màxima estabilitat i eficiència.

Enllaços externs[modifica]