Grup de Transsexuals Masculins de Barcelona

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'organitzacióGrup de Transsexuals Masculins de Barcelona
Dades
Tipusassociació voluntària Modifica el valor a Wikidata
Història
Creació2000
Governança corporativa
Seu

Grup de Transsexuals Masculins de Barcelona (GTMB) és una associació fundada el 2000 que defensa i reivindica els drets dels transsexuals masculins i que reflexiona sobre la qüestió identitària d'aquest col·lectiu.

El grup va néixer dintre del Col·lectiu de Transsexuals de Catalunya,[1] on des de 1993 havia anat en augment el nombre de transsexuals masculins, que en estabilitzar-se i davant la necessitat de tenir veu pròpia van decidir crear la seva pròpia associació independent,[2][3] fet que es va materialitzar el 2003.[1] Des d'aleshores es reuneixen a la seu del Col·lectiu Gai de Barcelona,[1] al passatge Valeri Serra, 23.[4]

L'associació és de caràcter assembleari i combina accions reivindicatives amb la interlocució amb les institucions públiques.[5] A més té un fort component de transformació social,[5] i es dedica també a la reflexió idenditària sobre el col·lectiu de transsexuals masculins.[1] De GTMB en va sorgir Guerrilla Travolaka, una entitat més intermitent, que ha tingut uns plantejaments més transgressors i propers a la teoria queer.[1]

El 2001 va formar part del Bloc Rosa amb altres associacions, com Lesbianes Feministes, Front d'Alliberament Gai de Catalunya, Assemblea Stonewall, Col·lectiu Gai de Barcelona, entitat que va impulsar-lo per protestar contra la guerra d'Iraq, i que va fer-se ressò amb una campanya d'abolició del matrimoni civil.[2]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 Coll-Planas, Gerard. Entre l’impacte i la pèrdua d’autonomia: estratègies dels moviments socials en front de les institucions públiques. Els casos del moviment ecologista, feminista i lèsbic-gai-transsexual. Institut de Govern i Polítiques Públiques - Universitat Autònoma de Barcelona, 2006, p. 14-15. 
  2. 2,0 2,1 Coll-Planas, Gerard. Moviment lesbic i gai català: una proposta analítica de posicions polítiques. Universitat Autònoma de Barcelona, 2006, p. 101, 117. 
  3. Tort Casals, Xavier (coord.). Inventari sobre les polítiques adreçades a la comunitat LGTB. Barcelona: Ajuntament de Barcelona, 2009, p. 8. 
  4. «Grup de Transsexuals Masculins». Ajuntament de Barcelona. [Consulta: 2 juliol 2022].
  5. 5,0 5,1 Coll-Planas, Gerard; Bustamante Senabre, Gemma; Missé Sánchez, Miquel. Transitant per les fronteres del gènere. Barcelona: Generalitat de Catalunya - Departament d'Acció Social i Ciutadania - Secretaria de Joventut, 2009, p. 28.