Col·lectiu Gai de Barcelona

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'organitzacióCol·lectiu Gai de Barcelona
Dades
Tipusassociació voluntària Modifica el valor a Wikidata
Forma jurídicaassociació voluntària Modifica el valor a Wikidata
Història
Creació1988
Governança corporativa
Seu
Localització geogràfica
Map

El Col·lectiu Gai de Barcelona (CGB) és una associació que neix l'any 1988 arran de la iniciativa d'un grup d'activistes gais que volen donar a la ciutat de Barcelona l'alternativa d'una associació de lluita pels drets dels homosexuals amb un tarannà d'esquerres i oberta a un ampli sector de la població.[1] Des d'un bon principi agafa el testimoni a l'edició de la revista Infogai, la revista més antiga amb continuïtat de temàtica gai a Catalunya.[2][3]

S'hi poden distingir dues etapes, la primera, fins a l'any 2000 tenen la seu social al carrer Paloma i la segona des de llavors fins ara amb la nova seu social al Passatge Valeri Serra, 23 de l'Eixample. En aquesta segona etapa, i després de superar una crisi interna, el CGB es desenvolupa fortament i sorgeixen iniciatives com la Festa al Carrer, que pretén "conquerir" l'espai públic del carrer per als gais, o els tallers d'autodefensa.

El CGB participa del teixit associatiu de la ciutat[4] i està involucrat especialment en la Comissió Unitària 28 de Juny (CU28J), responsable de les celebracions a Catalunya de la Diada internacional per l'Alliberament de gais, lesbianes, homes i dones transsexuals i bisexuals, així com a la xarxa contra l'homofòbia que aglutina grups de diversos indrets.

Referències[modifica]

  1. Portell, Sebastià. «Mapa de l'associacionisme LGBTI». Time Out Barcelona, 24-10-2019. [Consulta: 2 juliol 2022].
  2. «Dia Internacional de l’Orgull 2021: reivindicació, celebració i música per defensar els drets LGTBI». Ajuntament de Barcelona, 17-06-2021. [Consulta: 11 setembre 2022].
  3. Departament d'Acció Social i Ciutadania; Generalitat de Catalunya; Programa per al col·lectiu GLT «Història del moviment gai, lesbià i transsexual a Catalunya». El Moviment en imatges. El moviment gai, lesbià i transsexual a Catalunya, pàg. 24 [Consulta: 11 setembre 2022].
  4. «El teixit associatiu de Barcelona». El Camí. [Consulta: 11 setembre 2022].

Enllaços externs[modifica]