Guió tècnic

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Un guió tècnic és un document[1] que conté la informació necessària per a executar cadascun dels plans que una obra audiovisual necessita.[2][3]

El guió tècnic és la transcripció escrita de les imatges i dels sons tal com després hauran d'aparèixer a la pantalla. Aquest ha d'especificar els plans de cada seqüència i s'hi ha d'ajustar la posada en escena, incorporant la planificació i indicacions tècniques precises: enquadrament, posició de càmera, decoració, so, play-back, efectes especials, il·luminació, etc.

En resum, el guió tècnic desglossa i detalla la narració del guió literari i l'expressa en termes comprensibles per als equips tècnics i artístics que intervenen en la realització. Aquest guió va seguit d'un bloc que conté aspectes tècnics i artístics, entre aquests les característiques per a la presa de so: sincrònic, referència, muda o play-back.[4]

El guió tècnic[modifica]

El format d'escriptura del guió tècnic no és l'aspecte més rellevant, sinó que en aquest hi apareguin totes les indicacions necessàries per a la planificació, execució i muntatge del projecte.[5] Aquestes solen ser:

  • Acció: ha d'estar descrita en cadascun dels plans, descrivint el moviment intern del personatge en cada cas i el moviment de càmera concret.
  • Banda sonora: se sol incloure en una columna apart, obrint un claudàtor que abasta la part del guió que ocupa. Entre els seus components destaquen: diàlegs, música, efectes sonors i ambientals.
  • Càmera: es precisa la posició de la càmera, l'objectiu utilitzat, el punt de vista, el tipus de pla i altres detalls necessaris de l'enquadrament.
  • Localització i elements temporals: de cada pla s'ha d'especificar les condicions de rodatge, si és interior o exterior, dia o nit.
  • Plans: cadascuna de les seqüències del guió literari ha d'estar especificada. També els diversos canvis de plans. Aquests es mostren correlativament respecte l'ordre d'aparició i numerats.

Finalment, el guió tècnic pot ser completat amb un pla de planta. Aquest ve a ser un croquis en que es detallen elements com les posicions de càmera i l'ordre per a cada presa, entre d'altres aspectes tècnics. D'aquesta manera, s'aconsegueix afavorir la planificació envers a la producció, l'il·luminació i el so, entre d'altres equips. Si hi ha problemes d'interpretació de preses, se sol recórrer a un guió il·lustrat, en el qual apareixen dibuixades.[6]

Hi ha altres modes de planificació que poden ser extrets del sistema soviètic de guió tècnic, emprats pels estudis de cinema russos. Aquests compten amb:

  • Número de presa
  • Lloc/Decorat
  • Sincronització
  • Observacions
  • Muntatges

Referències[modifica]

  1. «Guion técnico: qué es y cómo se hace — con plantilla». (en castellà). [Consulta: 21 gener 2021].
  2. «Guion técnico: plantilla, ejemplos y videotutorial» (en castellà), 29-04-2020. [Consulta: 21 gener 2021].
  3. Sánchez, César. «El guion técnico» (en castellà). [Consulta: 21 gener 2021].
  4. oestany. «El Guió Tècnic», 19-02-2018. [Consulta: 21 gener 2021].
  5. «Guió tècnic» (PDF). [Consulta: 21 gener 2021].
  6. «® GUIÓ LITERARI, GUIÓ TÈCNIC, GUIÓ IL·LUSTRAT». [Consulta: 21 gener 2021].

Vegeu també[modifica]