Hàmster

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Viquipèdia:Com entendre les taules taxonòmiquesCom entendre les taules taxonòmiques
Hàmsters
(Miocè mitjà - recent)
Una varietat domèstica d'hàmster daurat, Mesocricetus auratus
Una varietat domèstica d'hàmster daurat, Mesocricetus auratus

Black Paw.svg Accediu al Portal:Mamífers

Classificació científica
Regne: Animalia
Fílum: Chordata
Classe: Mammalia
Ordre: Rodentia
Subordre: Myomorpha
Superfamília: Muroidea
Família: Cricetidae
Subfamília: Cricetinae
Fischer de Waldheim, 1817
Gèneres

Mesocricetus
Phodopus
Cricetus
Cricetulus
Allocricetulus
Cansumys
Tscherskia

Els hàmsters són rosegadors de la subfamília Cricetinae. Aquesta subfamília conté unes divuit espècies, classificades en sis o set gèneres segons l'esquema de classificació. La majoria són originàries de l'Orient Mitjà i del sud-est dels Estats Units. Com que són fàcils de criar en captivitat, els hàmsters són utilitzats sovint com a animals de laboratori i mantinguts com a animals de companyia en els països econòmicament més desenvolupats. Recentment, els hàmsters s'han establert com a animal de companyia familiar popular. Totes les espècies es caracteritzen per les bosses expansibles ubicades a l'interior de la boca i que van des de les galtes fins a les espatlles.

Espècies d'hàmster[modifica | modifica el codi]

Un hàmster nan de Campbell (Phodopus campbelli).
Un hàmster hivernal nan (Phodopus sungorus).
Un hàmster roborovski (Phodopus roborovskii).
Un hàmster xinès (Cricetulus griseus).

El hàmster daurat o sirià pot mesurar prop de 15 cm, és originari de Síria. El seu pelatge més habitual és d'un to marró clar, encara que de vegades són de pelatge groc clar, però a les botigues d'animals pot rebre noms molt diversos segons la seva coloració. Existeixen algunes varietats de l'espècie amb diferents trets, com un pèl més llarg, que pot arribar a diversos cm i sol requerir cures especials. Els hàmsters daurats són molt territorials, i solen barallar-se fins a la mort si es mantenen en una mateixa gàbia amb altres membres de la seva espècie. Un cop arribats a l'edat adulta els agrada jugar amb la roda.

Altres hàmsters molt emprats com a mascotes són les quatre espècies de hàmster nan. El més comú dels quatre és el hàmster rus nan. Se sol confondre amb el hàmster nan de Campbell, d'aspecte similar encara que lleugerament més petit, tots dos tenen la meitat de la grandària de l'hàmster daurat. L'hàmster hivernal rep el seu nom a causa dels canvis de color del seu pelatge: normalment d'un to grisenc durant l'hivern, quan la llum solar es redueix a vuit hores diàries o menys, l'hàmster hivernal canvia el color del seu pelatge a un to blanc gairebé uniforme.

El tercer hàmster nan és el hàmster roborovski, de tan sols 4 o 5 cm i extremadament hiperactiu. El seu pelatge és de color cafè. El quart és l'anomenat hàmster xinès, l'únic hàmster amb una cua prènsil, que sol mesurar uns 4 cm (la majoria dels hàmsters tenen cues molt curtes i no prènsils). La mida i el seu aspecte general més similar al d'un ratolí fan que la seva pertinença real o no al gènere Phodopus estigui subjecta a debat.

L'hàmster de camp europeu és el més gran de tots, fa entre 20 i 35 centímetres de llarg, amb una cua que oscil·la entre 2 i 5 centímetres de longitud, sent ocasionalment una plaga a les valls europees en l'antiguitat, en què encara es troba en estat salvatge.

Hàmsters com a mascotes[modifica | modifica el codi]

La cura de tots els hàmsters com a mascotes és fonamentalment similar, però hi ha diferències en l'alimentació i en les necessitats d'allotjament. Els hàmsters nans són molt territorials i sociables, no és preferible tenir-los en gàbies juntament amb altres hàmsters. Siguin del mateix gènere o no. Els hàmsters daurats, però, són extremadament territorials i es barallaran amb qualsevol altre hàmster que visqui en la mateixa gàbia, arribant fins i tot a matar-se entre ells. Els hàmsters xinesos poden allotjar-se en parelles o grups, però requereixen una gàbia relativament espaiosa per poder viure pacíficament. Encara que són de naturalesa molt plàcida, les femelles d'hàmster xinès tendeixen a tornar-se agressives amb qualsevol mascle que comparteixi la mateixa gàbia quan estan prenyades.

Els hàmsters són animals nocturns per naturalesa, el que els converteix en males mascotes per a nens petits, en el sentit que els períodes d'activitat d'uns i altres no coincideixen. Molta gent els prefereix a les rates com a animal domèstic, principalment per la mala imatge i reputació d'aquestes últimes. Al contrari que les rates, els hàmsters no són especialment bons aprenent trucs, però pot ser entretingut jugar amb ells i observar-los. També són molt més petits que els conillets d'índies, encara que igual de sociables, i per tant són una bona solució per a llars amb limitacions d'espai.

L'hàmster daurat és amb diferència el més popular com a mascota. En alguns països l'hàmster de Campbell és més popular que el blanc hivernal, mentre que en altres, sobretot europeus, és al contrari. Les espècies xinesa i de roborovski són més difícils de criar en captivitat, pel que solen estar disponibles únicament en criadors especialitzats i en grans cadenes de botigues d'animals; són els tipus d'hàmster menys comuns com a mascotes.

Els hàmsters són mascotes molt populars en la majoria de països del món, amb l'excepció d'Austràlia i Nova Zelanda, on la seva importació està prohibida. Tots dos països tenen regles molt estrictes sobre la importació d'espècies, i solen prohibir l'entrada de qualsevol amb una taxa de reproducció massa alta, ja que en cas d'escapar-se exemplars, la manca de depredadors naturals podria fer que formessin enormes comunitats en llibertat, interferint amb l'ecologia local i convertint-se en plagues per a l'agricultura i la fauna local, com ja va passar amb els conills.

Gàbia per hàmsters amb roda i ampolla d'aigua.

Allotjament[modifica | modifica el codi]

Els hàmsters es poden tenir a casa allotjats en gàbies i terraris, ambdós adquiribles en botigues d'animals. Les gàbies són més fàcils de traslladar, l'animal pot usar els seus barrots per escalar i exercitar-se, i solen tenir una porta frontal molt útil per a les tasques de neteja i manteniment. D'altra banda, els terraris eviten que puguin caure femta i deixalles fora, permeten una millor visió de l'hàmster en el seu ambient, i formen un conjunt interior més tranquil i protegit per a l'animal. En general, els terraris són més adequats per als hàmsters nans, que són més sensibles als entorns intranquils, i que d'altra forma necessitarien gàbies amb un espai molt estret entre els barrots per evitar que s'escapin entre els mateixos. Els hàmsters de grandària mitjana, com el daurat, gaudeixen molt grimpant pels barrots. Desgraciadament, també els encanta rosegar-los, la qual cosa, combinat amb els seus hàbits nocturns, pot ser molt molest per als seus amos. L'escalada a més suposa un risc per a l'hàmster, que pot encallar una pota en els barrots i trencar-la. D'altra banda, una gàbia (que sempre ha de tenir tant barrots verticals com horitzontals) està més oberta a l'ambient exterior, la qual cosa pot ser preferible per a aquests animals i la seva naturalesa curiosa.

Malgrat la petita grandària dels hàmsters, un allotjament adequat hauria de tenir sempre una superfície d'almenys 30 x 60 cm, i un sostre resistent, ja que són escaladors sorprenentment bons. Les caixes i terraris tancats no han de ser més alts que amples, per permetre una adequada circulació de l'aire. Encara que de mida més petita, els hàmsters nans han de tenir habitacles més grans que els seus cosins majors, d'almenys 40 x 80 cm, ja que són espècies molt actives que corren i furguen molt, i solen tenir diversos exemplars al mateix temps, a més, és més difícil treure'ls del seu allotjament, ja que la seva petita grandària augmenta el risc d'accidents o fuites. Per regla general, els hàmsters amb habitacles majors i més interessants solen viure més temps, proporcionant un major entreteniment visual. Seguint aquest concepte de l'ampliació de l'espai transitable, des de fa uns anys s'estan popularitzant gàbies per a hàmster fabricades en plàstic injectat, consistents en mòduls separats interconnectats mitjançant tubs i tobogans rígids. Aquest tipus de gàbies solen ser adequades només per hàmsters daurats, ja que els hàmsters nans poden caure pels tobogans (en lloc de relliscar) i lesionar-se. A més, s'ha de posar atenció a la ventilació dels tubs; si no disposen de forats de ventilació i són massa llargs, poden concentrar humitat i metà (procedent de la descomposició de la femta), causant malalties respiratòries i fins i tot quadres d'asfíxia.

Hàmster nan jugant amb una roda.

En el cas d'allotjaments construïts a mà, s'ha de posar especial cura a evitar materials que puguin ser perillosos per als animals. Els contraxapats i la fusta de conífera no són adequats, ja que els hàmsters roseguen les seves cases i tant l'adhesiu com la resina són verinsos per a ells. Es pot aconseguir un entorn segur per a ells usant cola blanca soluble en aigua per unir peces sòlides de fusta de bedoll o faig, encara que els animals seguiran podent rosegar un forat a través de la fusta pel que escapar-se. Una gàbia comprada pot venir equipada amb diversos nivells intermedis a manera de pisos, connectats mitjançant escales. Imitar un sistema similar usant cables o filferros per subjectar-los en lloc de peces sòlides de fusta suposa un greu risc de lesions per als animals en cas de caigudes accidentals.

Les millors condicions ambientals per tenir un hàmster es donen en un espai de llum, amb una temperatura constant i moderada d'entre 18 i 26 °C, apartat de la llum solar directa, que podria provocar-li una hipertèrmia. És també molt important evitar els corrents d'aire, especialment si s'usa una gàbia de barrots de filferro. Encara que no poden veure distàncies massa llargues, els hàmsters estan més relaxats i curiosos quan se'ls situa en una posició més alta que el sòl (almenys 65 cm), des de la qual puguin atalaiar al seu voltant.

El sòl de l'habitacle on visqui un hàmster ha d'estar cobert amb una capa suficientment gruixuda de sorra per rosegadors, incloent els nivells intermedis si n'hi ha. Pot comprar molts tipus de la mateixa en qualsevol botiga d'animals. Encara que molts altres materials poden funcionar bé, alguns molt comuns poden representar perill per a l'animal. La sorra per a gats corrent, per exemple, ha de ser evitada, el hàmster tindrà la tendència de rosegar i empassar els trossos, el que pot ocasionar-li la mort. No obstant això, la sorra per a gats basada en paper o cel·lulosa pot ser usada sense problemes. Però no qualsevol sorra o substrat per a gàbies basat en cedre, pi o altres fustes que puguin contenir olis aromàtics (fenols), ja que poden irritar el sistema respiratori de l'hàmster, el sistema renal i la pell. Els encenalls d'àlber són completament segures, així com la basada en polpa de paper reciclada, que a més absorbeix bé les olors.

Els hàmsters construeixen nius per descansar en un racó segur i confortable de la seva gàbia o terrari, per la qual cosa necessitaran un subministrament adequat de trossos de paper o tela; s'ha d'evitar el paper de diari, ja que les tintes comercials podrien donar-los problemes de salut en cas d'ingestió. El fenc, comprat en botigues de mascotes o conreat a casa o al jardí, és també un bon material per la construcció d'un niu d'hàmster, però no sol aconsellar-se el seu ús, ja que pot donar problemes si no està lliure de pesticides. També pot suposar un risc per a la salut de l'animal si està una mica sec i presenta vores o puntes tallants que poden esgarrapar a l'hàmster, causant-li abscessos. Els materials per a nius basats en cotó esponjós són extremadament perillosos, ja que poden embullar-se al voltant del coll i extremitats de l'animal, de manera que suposen un perill d'asfíxia. Si s'empassen, no poden ser descompostos pel sistema digestiu de l'hàmster.

La possibilitat de donar-se un bany de sorra (si la tenen disponible) proporcionarà als hàmsters una estupenda distracció, i els ajuda en la seva neteja, en el desert, el seu hàbitat natural, els hàmsters roden per la sorra per netejar els seus pelatges i prevenir l'excés de sèu en els mateixos. Aquest tipus d'activitat els agrada especialment als hàmsters nans. Pot fabricar-se un bany de sorra omplint un plat amb sorra neta. És important usar un plat que no pugui bolcar ni tombar, pel que és preferible que sigui de ceràmica pesada o metall. La sorra per xinxilles es troba disponible en botigues d'animals, i pot emprar-se per aquesta finalitat, però s'ha d'evitar en qualsevol cas sorra que sigui massa polsosa o polvoritzada, ja que suposarà un perill per al sistema respiratori.

La neteja regular de la llar d'un hàmster és alguna cosa crucial per a la salut de l'animal. L'habitacle ha de ser netejat almenys una vegada a la setmana, reemplaçant el material que cobreixi el sòl de ser necessari. Els hàmsters són molt regulars en els seus hàbits de neteja. Solen triar un lloc concret per defecar i orinar, simplificant la tasca al seu cuidador. Les gàbies d'hàmsters nans poden netejar-se amb menys freqüència, per exemple un cop cada dues setmanes, i sol tenir diversos espais destinats a la femta, normalment ocults. No cal emprar productes químics agressius, n'hi ha prou amb aigua temperada sabonosa. Els hàmsters s'orienten principalment mitjançant l'olfacte, de manera que és important conservar part del substrat i el material emprat en el niu, i reubicar-los en el seu lloc després d'acabar la neteja; d'una altra manera, l'animal trigarà a reconèixer de nou la seva "llar", el que li desorientarà i provocarà una tensió innecessària. No s'ha d'utilitzar mai productes de neteja agressius, excepte en casos de malaltia (especialment "cua humida" (diarrea)). Val la pena afegir que sempre és interessant tenir una gàbia secundària a mà, o una gàbia de viatge, especialment per a les espècies nanes més sociables, que se solen tenir en grups. No només facilita la neteja de la gàbia principal en tenir un lloc on deixar temporalment als animals, sinó que un exemplar malalt pot ser posat en quarantena, minimitzant la probabilitat que passi la malaltia als seus companys.

Un altre component important d'un allotjament per hàmsters és la presència d'un lloc protegit on dormir i descansar durant el dia. No tots els habitacles disponibles comercialment són adequats, han de disposar d'una grandària suficient perquè l'animal es mogui en el seu interior, i han d'estar tancats almenys per dos costats. El que s'ha dit per als materials de les gàbies és igualment d'aplicació en aquest cas, fins i tot una caixa petita de cartró sense tinta (o tinta no tòxica) pot servir, encara que segurament haurà de canviar-se amb regularitat. Algunes cases per hàmsters tenen característiques com sostres removibles, que faciliten la neteja i la retirada de menjar (especialment el que es pugui podrir o corrompre).

Els hàmsters daurats són animals solitaris que han de viure separats quan arriben a l'edat adulta (cap a les set setmanes). Els hàmsters nans són molt més sociables i prefereixen viure en grups, o almenys amb un company, però han de viure junts abans d'arribar a l'edat adulta. Encara que l'habitual és que visquin diversos exemplars en un mateix habitacle, poden donar-se excepcions en les quals dos exemplars, igual que els seus cosins daurats de major grandària, es barallin de forma molt agressiva. Si arriben a ferir-se, no hi ha més remei que tenir-los per separat, o seguiran lluitant fins que un mori. En el seu hàbitat natural, hi ha molt espai obert, de manera que cada exemplar pot gaudir d'un territori propi molt gran sense haver de lluitar pel mateix. Si ha de viure més d'un hàmster en la mateixa gàbia, aquesta ha de ser major, amb un espai mínim de 40 x 40 cm per animal, i han de tenir espais separats per dormir. És possible que els problemes de convivència apareguin fins i tot després d'un llarg període de coexistència pacífica, i fins i tot després d'un aparellament es poden produir baralles amb violentes mossegades. En aquesta situació, els hàmsters han de ser separats de forma immediata o arribaran a matar-se. Cal tenir en compte també que si un mascle i una femella conviuen sense barallar-se, es reproduiran molt ràpidament, empitjorant els problemes d'espai.

Característiques[modifica | modifica el codi]

Comparativa de mides de les principals espècies d'hàmster usades com a mascotes.
 • Esperança de vida: d'1,5 a 3 anys, encara que es coneixen casos en què han viscut fins a 4 anys, però depèn de l'espècie.
 • Pes Adult: 30-40 g els russos; 100-180 g l'hàmster daurat.
 • Longitud: 8-10 cm els russos; 15-18 cm l'hàmster daurat.
 • Maduresa sexual: 2,5 mesos.
 • Entra en etapa de zel: (després dels dos mesos) cada 4 dies.
 • Temps de Gestació: 18-21 dies en els russos; 15-17 dies en l'hàmster daurat.
 • Cries per part: mitjana de 7-8. S'han conegut casos de 19 cries.
 • Edat del deslletament: 3-4 setmanes.

Descobriment de l'hàmster daurat sirià[modifica | modifica el codi]

Article principal: Hàmster daurat

El 1839 el zoòleg britànic George Robert Waterhouse va trobar un hàmster de major mida a Síria, anomenant-lo Cricetus auratus, l'hàmster daurat. La pell de l'hàmster va estar en exposició en un museu britànic. L'hàmster sirià fou ignorat per la ciència europea durant el segle següent.

Al voltant de l'any 1930 el zoòleg i professor de la universitat de Jerusalem Aharoni va trobar una mare i cries d'hàmster en el desert sirià. Però quan va tornar al seu laboratori la majoria s'havien escapat o mort. Els hàmsters romanents foren donats a la Universitat de Jerusalem, on foren criats amb èxit. A causa que eren lleument majors en grandària als oposats per Waterhouse, els va anomenar Mesocricetus auratus, encara que possiblement es tractés de la mateixa espècie. Mesocricetus auratus és el nom científic actual de l'hàmster sirià. Tots els hàmsters sirians existents avui dia descendeixen d'aquestes cries.

Reproducció[modifica | modifica el codi]

Cria d'hàmster roborowski, als pocs dies de néixer ja poden ingerir aliments sòlids.
Hàmster daurat alimentant-se amb fulles de dent de lleó.

L'hàmster daurat o sirià és solitari per naturalesa, acceptant a un altre exemplar de la seva mateixa espècie només per l'aparellament. El zel de la femella és cada quatre o sis dies durant una nit. Si vol reproduir al seu hàmster, ha de pensar-ho bé, ja que són animals que crien molt i molt ràpid, poden tenir fins a quinze cries o més. La femella ha de tenir almenys deu setmanes per al seu primer grup de fills d'hàmsters.

 • Aparellament

Perquè puguin copular s'ha d'introduir a la parella en un territori neutral, sent recomanable que això sigui al capvespre o a la nit. Si la femella està receptiva es posarà rígida amb la part anterior del seu cos aixecada. Llavors el mascle es muntarà damunt de la femella durant uns segons i es rentarà, després tornarà a repetir aquest procés diverses vegades. Quan vegi que un dels dos ja no mostra interès a continuar, ha de tornar a cada un al seu lloc corresponent. Aquest procés sol durar entre 20 i 45 minuts.

 • Gestació

La gestació és de tan sols setze dies, durant aquest període la femella està especialment sensible i no ha de ser molestada. Als dotze dies s'ha de fer una neteja general de la gàbia, rebutjant tot el menjar vell i canviant el llit per un de nou. Se li ha de donar a la femella gran quantitat de materials per construir el niu, per exemple se li pot donar palets de fusta, paper higiènic picat, alfals, etc., Si no se li dóna res de material no passa res, però és recomanable donar-li, perquè així les cries estaran més còmodes, calentes i no tindran problemes. No s'ha d'agafar ni molestar la femella durant els últims dies de gestació, ha d'estar molt tranquil·la. S'ha de donar una alimentació variada i bastanta quantitat de vegetals i fruites, pot proporcionar també una mica de menjar per a gos (però no massa) o clara d'ou cuit.

 • Naixement

La femella generalment pareix a la tarda del setzè dia. Cal separar al pare perquè si no es menja a les cries. El part dura menys d'una hora i la mare es dedica especialment a netejar i llepar les seves cries, ja que això estimula el seu metabolisme, que no és autònom. Les cries neixen sense pèl i mesuren uns tres centímetres. Després d'un part normal queda tot net i sec.

 • Criança

Les cries creixen ràpidament i comencen a menjar aliments sòlids des de la primera setmana d'edat, però, la llet materna és indispensable durant les tres primeres setmanes. I sobretot, mai s'han de tocar les cries, almenys durant les primeres dues setmanes. Si es toquessin, llavors la mare les rebutjaria i les mataria. Als dotze dies obren els ulls i comencen a sortir amb major freqüència del niu. A les tres setmanes són independents i poden ser separades de la mare. Als 28 dies han d'estar separades per sexe, perquè a aquesta edat comença la seva maduresa sexual.

Referències[modifica | modifica el codi]

 • Fox, Sue. 2006. Hamsters. T.F.H. Publications Inc.
 • Patricia Pope Bartlett ([2003). The Hamster Handbook. Barron's Educational Series. p. 113. ISBN 978-0-7641-2294-1. http://books.google.com/books?id=QVlYZiNiSckC.
 • Barrie, Anmarie. 1995. Hamsters as a New Pet. T.F.H. Publications Inc., NJ ISBN 0-86622-610-9.
 • Fritzsche, Peter. 2008. Hamsters: A Complete Pet Owner's Manual. Barron's Educational Series Inc., NY ISBN 0-7641-3927-4.
 • Kuhnen, G. (2002). Comfortable quarters for hamsters in research institutions. In "Comfortable Quarters for Laboratory Animals" Eds V. Reinhardt and A. Reinhardt. Animal Welfare Institute, Washington DC. pp.33-37

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]

Podeu veure l'entrada corresponent a aquest tàxon, clade o naturalista dins el projecte Wikispecies.
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Hàmster Modifica l'enllaç a Wikidata