Haflinger (automòbil)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Per a altres significats, vegeu «Haflinger».
Infotaula d'automòbilHaflinger
Haflinger del 1967 Modifica el valor a Wikidata
Tipusmodel d'automòbil Modifica el valor a Wikidata
FabricantSteyr Daimler Puch Modifica el valor a Wikidata
Dimensions1.740 (alçària) mm × 135 (amplada) cm
Haflinger de costat, mostrant les seves dimensions reduïdes.

El Haflinger és un automòbil tot terreny petit i lleuger que fou fabricat des de 1959 fins a 1974 per la companyia austríaca Steyr-Daimler-Puch. Se'n fabricaren 16.647 unitats i els clients principals foren els exèrcits d'Àustria i Suïssa. Amb unes dimensions aproximades de 2.850 mm de llarg, 1.350 mm d'ample i un pes de 600 Kg té una càrrega útil de 500 Kg.

El nom de Haflinger ve de la famosa raça de cavalls de muntanya.

Característiques[modifica]

Els Haflinger han demostrat un comportament fora de carretera excel·lent i unes qualitats molt interessants,[1][2] fet que cal atribuir a un disseny enginyós basat en les característiques següents:

  • Centre de gravetat molt baix (per a un vehicle tot terreny) mercès a un xassís tubular central situat molt baix i elements superiors reduïts al mínim.
  • Angles d'atac molt generosos tant marxa avant com marxa enrere.
  • Diferencials en l'eix de davant i posterior, blocables en marxa (que permeten avançar sempre que una roda tingui tracció).
  • Disseny de la transmissió segons el "sistema de portal". Els paliers se situen més amunt del centre de les rodes i transmeten la potència a cada roda mitjançant una reducció formada per un pinyó i una roda dentada (aquesta darrera concèntrica amb la roda). Això permet que el càrter del diferencial quedi en una posició més elevada, augmentant la distància al sòl.[3]
  • Suspensió de 4 rodes independents, amb un recorregut d'uns 25 cm.
  • Motor de 2 cilindres tipus bóxer, refredat per aire. De 643 cc, 24 CV i situat en posició posterior.

Història[modifica]

El dissenyador del Haflinger fou l'enginyer austríac Erich Ledwinka,[4] fill del famós Hans Ledwinka (enginyer pioner i inventor notable en el sector de l'automòbil). Un dels invents de Hans Ledwinka fou, precisament, el disseny i la construcció de camions amb rodes independents. Molt millors que les suspensions amb eix rígid per a circular per terrenys irregulars.

Els Haflinger en l'actualitat[modifica]

Hi ha propietaris de Haflinger en diverses parts del món. Molts pertanyen a clubs i associacions d'afeccionats als automòbils tot terreny, que organitzen proves i concursos de conducció per recorreguts difícils (amb neu, fang, rieres, forts pendents, etc.). A la localitat de Hafling o Avelengo (Itàlia) se celebra cada any una reunió clàssica amb concentració de propietaris i automòbils Haflinger.

Referències[modifica]

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Haflinger