Vés al contingut

Hajra Masroor

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaHajra Masroor

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement17 gener 1930 Modifica el valor a Wikidata
Lucknow (Índia) Modifica el valor a Wikidata
Mort15 setembre 2012 Modifica el valor a Wikidata (82 anys)
Karachi (Pakistan) Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióescriptora Modifica el valor a Wikidata
Premis

Hajra Masrur (urdú: ہاجرہ مسرور; Hajrah Masrur, Lucknow, 17 de gener del 1930 - Karachi, 15 de setembre del 2012) fou una escriptora feminista pakistanesa.[1] En els seus contes tractà els drets socials, polítics, legals i econòmics de les dones. Va rebre alguns premis, com ara el Premi Pride of Performance al millor escriptor el 1995 i el Premi Aalmi Frogh-e-Urdu Adab.(1)

Biografia[modifica]

Hajra nasqué el 17 de gener del 1929 a Lucknow, l'Índia. El seu pare, Tahawur Ali Khan, que era un metge de l'exèrcit britànic, va morir sobtadament d'un atac al cor.(1) Tenia cinc germanes i un germà. Després del decés del pare, ella i Khadija emigraren al Pakistan, a Lahore. Es casà amb Ahmad Ali Khan, editor del diari Dawn, amb qui va tenir dues filles. Era la germana menor de Khadija Mastoor, una escriptora famosa en urdú.[2] Va morir el 15 de setembre del 2012 a Karachi, el Pakistan.

Carrera literària[modifica]

Va començar a publicar contes en revistes literàries, i hi rebé crítiques favorables des dels cercles urdú.(1) Va editar la revista Naqoosh amb el seu amic Ahmad Nadeem Qasmi.[3] Fou objecte d'atacs greus després d'una sèrie de controvèrsies literàries en la societat musulmana.

Obres[modifica]

  • Chand Ke Doosri Taraf چاند کی دوسری طرف
  • Tisri Manzil تیسری منزل
  • Andhere Ujale اند ھیرے اُجالے
  • Choori Chupe چوری چُھپے
  • Ha-ai Allah ہائے اللہ
  • Carke چرکے
  • Woe Log وہ لوگ
  • "Mulamma"

Referències[modifica]

  1. Entrevista a Hajra Masoor per Rashid Ashraf publicada en la revista literària Shair, pàgs. 58-62.
  2. «Short Story Writer Khadija Mastoor's 29th Death Anniversary». Sial TV.com. Arxivat de l'original el 3 de març de 2016. [Consulta: 9 setembre 2012].
  3. «A Tribute: Ahmed Nadeem Qasmi». Pakistaniat.com, 16-08-2006. Arxivat de l'original el 3 de març de 2016. [Consulta: 9 setembre 2012].