Haplogrup

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Un haplogrup en l'estudi de l'evolució molecular és un grup gran d'haplotips, que són sèries d'al·lels en llocs específics d'un cromosoma.

L'etimologia de la paraula és del grec: ἁπλοῦς, haploûs, "senzill,simple"

En genètica humana, els haplogrups més estudiats són l'haplogrup del cromosoma Y i el haplogrup d'ADN mitocondrial (ADNmt),els quals poden ser usats per a definir poblacions genètiques. L'ADN-Y té l'avantatge de ser transmès solament a través del llinatge patriliniar (masculí), ja que l'ADNmt és transmès solament a través del llinatge matriliniar (femení).

Classificació dels haplogrups[modifica | modifica el codi]

  • Mitjançant anàlisi de polimorfismes de restricció enzimàtica (RFLPs en anglès).

Els SNPs són preferits per a estudis d'evolució perquè és poc probable que hi hagi una desaparició d'un SNP que s'hagi produït en un moment determinat de l'evolució. D'aquesta manera els SNPs s'acumularan al llarg del temps en la població. Estudiant els SNPs presents en cada població es poden fer grups, uns descendents dels altres, fins a arribar finalment a trobar els ancestres que donaren origen a la població: En el cas de les anàlisis d'ADN mitocondrial humà s'arriba fins a l'anomenada "Eva mitocondrial" i en el cas de les anàlisis del cromosoma Y, a l'"Adam cromosomal-Y".

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Haplogrup Modifica l'enllaç a Wikidata