Harpagus

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuHarpagus Modifica el valor a Wikidata

milà bidentat pit-roig Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegneAnimalia
FílumChordata
ClasseAves
OrdreAccipitriformes
FamíliaAccipitridae
GènereHarpagus Modifica el valor a Wikidata
Vigors, 1824
Nomenclatura
EpònimHàrpag Modifica el valor a Wikidata
Espècies

Harpagus és un gènere d'ocells rapinyaires diürns de la família dels accipítrids (Accipitridae).[1][2] En les modernes classificacions hom considera l'únic gènere de la subfamília Harpaginae o encara de la tribu Harpagini (dins la subfamília dels buteonins).[3] Viuen als boscos tropicals americans. Semblen petits esparvers de 30 - 35 cm de llargària. Compactes, amb llargues cues i ales ovals (estretes prop de la base). Tenen una cua fosca amb barres pàl·lides, així com la gola blanca amb una franja central fosca. Una altra característica és el bec poderós, amb dues osques a cada costat de la mandíbula superior. Aquesta doble dent dona nom a la denominació de les dues espècies (bidentatus i diodon).

Llistat d'espècies[modifica]

Segons la classificació del Congrés Ornitològic Internacional versió 12,2, 2022, es reconeixen 2 espècies dins aquest gènere:[1]

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Harpagus
  1. 1,0 1,1 «Hoatzin, New World vultures, Secretarybird, raptors» (en anglès). IOC World Bird List Version 12.2. International Ornithologists' Union, juliol 2022.
  2. del Hoyo, Josep. All the birds of the world (en anglès). Barcelona: Lynx editions, 2020, p. 275. ISBN 978-84-16728-37-4. 
  3. Classificació dels accipitriformes en John Boyd's Home Page Rev. 26-02-2011