Hatchback

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Diagrama de comparació entre un hatchback i un familiar basats en el mateix model.
Peugeot 308 Hatchback, Cotxe de l'Any a Europa, a Espanya i a Itàlia
Volvo V40 2013

Hatchback és un tipus d'automòbil que consisteix en una cabina o àrea per a passatgers amb un espai de càrrega (maleter) integrat relativament petit, al qual es té accés mitjançant una porta posterior.

Aquesta porta posterior es considera una porta més, per la qual cosa els hatchback amb dues portes laterals es denominen "tres portes" i els models amb quatre portes laterals són "cinc portes". També són denominats com a automòbils de dos volums o amb escotilla posterior, traducció literal, precisament, del terme anglès "hatchback".

Diferències amb altres carrosseries[modifica]

La diferència entre una carrosseria hatchback i una familiar és que la segona té una volada posterior més llarg, i per tant un maleter més espaiós. Molts models d'automòbils tenen ambdues carrosseries disponibles, amb el que la diferència és únicament algunes desenes de centímetres i canvis en el seu aspecte de disseny original. Els familiars tenen gairebé sempre el vidre posterior molt vertical, mentre que un hatchback pot tenir-ho també més inclinat.

Un liftback simula les línies d'un sedán però té porta posterior igual que un hatchback. En aquest cas, el vidre posterior va encara més inclinat que en un sedán, i la zona horitzontal de la tapa és molt més curta, encara que major que la que té (eventualment) un hatchback.

Els automòbils tot terreny, els monovolúmenes i les furgonetes també tenen normalment un portón posterior, però gairebé mai els hi denomina hatchback o familiar.

Com a avantatges, molts models hatchback tenen seients posteriors abatibles, amb el que es pot carregar objectes grans que no entren en un sedán o liftback. A més, qui no precisa un maleter gran pot triar un hatchback per estalviar-se unes desenes de centímetres en el llarg de l'automòbil que poden molestar en maniobrar o estacionar.

Història[modifica]

El primer hatchback de gran sèrie va ser el Renault 4. El hatchback va ser guanyant popularitat pel seu caràcter pràctic, estenent-se també al mercat de cotxes de luxe (Rover SD1, per exemple), fins a convertir-se en l'estil de carrosseria més freqüent a Europa per a automòbils dels segments A, B i C. És un error habitual considerar aquest tipus de cotxes com de càrrega volumètrica.

Estigma del hatchback[modifica]

A certes àrees geogràfiques, el hatchback es considera com a inferior, barat o utilitari. Per pal·liar aquesta situació, molts fabricants creen versions sedán de models que es venen només com hatchback en altres països. També ocorre això en països emergents, però per atreure a clients que busquen una major capacitat de maleter però no tenen accés a automòbils de segments superiors, i per tant més espaiosos. Exemples del segon són les versions sedán dels Citroën C3, Dacia Sandero, Peugeot 208, Mazda 2, Renault Clio, Ford Festa, Opel Corsa i Chevrolet Kalos.

Una altra forma d'evitar l'estigma del hatchback és amb denominacions comercials alternatives, com "Sportback" o "Sportwagon", que emfatitzen l'esportiu en lloc del pràctic. En el segment D, també és molt comú que els cinc portes tinguin una silueta similar a la d'un sedán; això se sol denominar liftback. Exemples d'aquest tipus de carrosseria són el Citroën DS5, el Citroën Xantia, el Ford Mondeo, el Opel Vectra, el Hyundai Accent, el Fiat Brava i el Renault Laguna.

Vegeu també[modifica]

Altres tipus de carrosseries són: