Monovolum

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
La primera generació del Renault Espace.
Chrysler Voyager.
Opel Zafira, un monovolum del segment C.

Un monovolum és un tipus d'automòbil que té els seients més elevats que en un automòbil de turisme, i el compartiment del motor, de passatgers i maleter estan integrats en una sola unitat, per aprofitar l'espai de manera òptima. Es distingeix d'un turisme per la major altura (generalment entre 1,60 i 1,80 metres), i perquè el capot i el vidre davanter són pràcticament paral·lels, a diferència dels automòbils tot terreny. Els compradors de monovolums solen ser famílies nombroses, que necessiten utilitzar moltes places i carregar molts objectes sovint, o que desitgen simplement un vehicle espaiós.

Es denomina "monovolum" a causa que l'automòbil constitueix un únic cos. El motor està allotjat de tal manera que sobresurt molt poc per davant de l'eix davanter, i està muntat més alt i fins i tot més inclinat que en un turisme, per alliberar espai a l'habitacle. Segons el model, els seients es poden desenganxar i reenganxar o desplaçar sobre carrils, plegar o fins i tot desmuntar. Aquesta "flexibilitat" permet configurar l'interior de l'automòbil d'acord amb les necessitats del propietari en cada situació. Tots els monovolums tenen porta posterior, i l'usual és que sigui molt vertical per aprofitar l'espai que es perdria si el vidre posterior estigués més inclinat.

Categories de monovolums[modifica]

En els últims anys han sorgit monovolums en segments similars als dels automòbils de turisme. Actualment existeixen aproximadament quatre categories:

Monovolum en altres idiomes[modifica]

A l'Amèrica del Nord, inclòs Mèxic, són coneguts com a "minivan", un derivat de la paraula "van", que significa furgoneta o camió petit. Al Regne Unit es denomina multipurpose vehicle, o més generalment people carrier. En altres idiomes s'utilitza generalment "van" o "minivan" per préstec de l'anglès; en alguns casos, ambdues paraules presenten un conflicte: "minivan" es refereixi a un monovolum petit, i en altres a qualsevol monovolum.


A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Monovolum