Eixugaparabrisa

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Eixugaparabrisa en un automòbil estacionat.

Un eixugaparabrises,[1][2] eixugaparabrisa[cal citació], netejaparabrisa[cal citació], o torcaparabrisa i eixugavidre[cal citació] o torcavidre,[cal citació] és un dispositiu utilitzat per a eixugar la pluja o la brutícia del parabrisa d'un vehicle o mitjà de locomoció. La gran majoria dels automòbils estan proveïts d'eixugavidres, en compliment de les disposicions legals.

Podem trobar els eixugavidres en un automòbil, un autobús, un tramvia, un automòbil, una locomotora de tren, un avió i un vaixell.

El dispositiu consisteix en un braç, que pot girar entorn d'un dels seus extrems i amb un llarg vora de goma adossat a un dels seus costats. El braç és mogut en sentit oscil·latori sobre el vidre, desplaçant l'aigua de la superfície. En general és possible de modificar la velocitat, amb diverses velocitats predefinides i en general una d'"intermitent" per a condicions en què la pluja és escassa. La major part dels automòbils tenen dos braços radials i molts vehicles comercials estan proveïts d'un o més braços de tipus pantògraf. Mercedes-Benz va desenvolupar el disseny d'un sistema amb un únic braç que permet d'obtenir una millor cobertura de les cantonades superiors del parabrises, i es retrotren a la fi en la zona mitjana de la seva trajectòria, en un patró de moviment en forma de 'W'.

Alguns vehicles tenen un dispositiu similar més petit de només un braç situat a la part posterior, que es coneix com a eixugavidres posterior.

Inventor[modifica | modifica el codi]

Mary Anderson sembla el personatge oblidat de la història mundial de l'automòbil, absent de la majoria de les compilacions que han mirat de reconstituir-la. La prova és que en els anys 90 recerques vinculades a les dones inventores han revelat aquesta història tan particular. La d'una nord-americana que va crear l'eixugaparabrises quan ni tan sols els automòbils eren populars el 1905.[3]

Sense proposar-s'ho va començar a ser part del grup selecte de transgressores que van poder donar fi definitivament a la mesura que obligava les dones a registrar les seves creacions a nom dels seus marits, pares o germans.

Va patentar la seva idea el 1905. Avui se la considerada la sola dona que ha creat un dispositiu que s'ha tornat indispensable en la fabricació d'automòbils.

Un viatge a la inventiva[modifica | modifica el codi]

Com passa amb gairebé totes les invencions, Anderson va topar amb l'eixugaparabrises per casualitat.

Tot va començar un dia d'hivern de 1903 quan Mary, que vivia a Alabama (Estats Units), va decidir de prendre algun temps per a recórrer Nova York. Va prendre el tramvia i va notar que en tot el recorregut el conductor havia d'aturar-se i sortir contínuament a netejar la brutícia, l'aigua i el gel que s'agafaven al parabrisa. Això feia perdre temps a tothom, al conductor mateix i als viatgers. L'endemà de la primera passejada va cercar un diagrama del dispositiu d'escombratge elemental. I de tornada a Alabama, va començar a idear-lo.

Segons el report sobre dones inventores de l'Institut de Filosofia de Madrid, va prendre una làmina de goma resistent i la va unir a un braç metàl·lic mitjançant ressorts. Va enginyar una connexió per a poder accionar des de l'interior mitjançant una palanca. Quan aquesta fos estirada, les làmines es desplaçarien a través del vidre una vegada i una altra fins a la posició original, com passa amb els actuals més convencionals, encara que la diferència es basa en la localització i el nombre de braços. El seu sistema tenia un únic braç sostingut en la part superior i al centre del vidre.

Després de fer diversos dissenys preliminars, ella mateixa el va provar, però no pas en un automòbil sinó en un tramvia.

Li va caldre gairebé dos anys per a convèncer-se de registrar aquesta idea mentre continuava les seves proves en els vehicles. Sobretot quan es va veure superada per les advertències dels seus familiars i els rebuigs categòrics de suposats especialistes de la incipient indústria automotriu, que profetitzaven que el moviment dels eixugaparabrises distrauria fàcilment els conductors i que provocarien accidents.

Mentre treballava per a obtenir la patent, va aparèixer en escena Henry Ford, que es va assabentar d'aquesta invenció, segons sembla, sense tenir relació amb Anderson. Fidel al destí innovador, en va intuir la utilitat, que a la primeria va provar en els Ford T amb parabrisa. Més tard, a partir de 1908, tots els Ford van sortir amb aquest dispositiu. I des 1916 va ser equipament comú en tots els automòbils nord-americans.

El 1905, a força de proves superades, se'n va reconèixer la patent. El que sí que confirmen els cercadors és que aquesta dona tenia 39 anys quan el va inventar i no va utilitzar la seva creació per a obtenir beneficis.

Va morir a 1953 a 87 anys a la seva estimada Alabama.

Eixugaparabrises intermitent[modifica | modifica el codi]

El 1964 el doctor en enginyeria elèctrica Robert Kearns, va inventar i patentar una decisiva millora, l'eixugaparabrisa intermitent.[4] Aquesta invenció era necessària perquè l'eixugaparabrisa continu dificultava la visibilitat durant la conducció en certes ocasions. La nova invenció netejava ràpidament el parabrisa, feia una pausa d'uns 4 segons i tornava a netejar ràpidament. Kearns va presentar a la Ford Motor Company la invenció amb l'objectiu de produir i distribuir el parabrisa, però en comptes d'això va ser copiat per aquesta marca, per Chrysler, GM i Mercedes. A conseqüència d'aquesta còpia ambdues Ford va haver de pagar a Kearns 10 i Chrysler 15 milions de dòlars per infracció de patents.

Per a més informacions sobre aquest cas hi ha el film "Espurnes De Geni" (2008).

Geometria[modifica | modifica el codi]

Vegeu també[modifica | modifica el codi]

Referències i notes[modifica | modifica el codi]

  1. «eixugaparabrises». Diccionari de la llengua catalana de l'IEC. Institut d'Estudis Catalans.
  2. La paraula *limpiaparabrises no és correcta. Vegeu: «Castellanismes i barbarismes més freqüents». Bon català.
  3. Women Hold Patents on Important Inventions; USPTO recognizes inventive women during Women's History Month, United States Patent and Trademark Office press release #02-16, March 1, 2002, accessed March 3, 2009
  4. Espurnes de genialitat. Notícia en madri+d, 5 de novembre de 2008.

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Eixugaparabrisa Modifica l'enllaç a Wikidata