Tramvia

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Tramvia Mataró- Argentona
Tramvia modern a Hèlsinki, Finlàndia

Els tramvies són trens lleugers de superfície i propulsió elèctrica[N 1] que circulen per àrees urbanes, als propis carrers sense separació de la resta de la via o amb separacions de petita alçada.

A alguns països d'Europa Central i gran part d'Europa de l'Est han estat i són un mitjà de transport molt estès.

Infraestructura[modifica | modifica el codi]

A la majoria de casos, els tramvies utilitzen un carril especial que permet pavimentar tots dos costats, per fer possible la circulació dels cotxes. Uns altres cops van per una via separada del trànsit automòbil. Poden utilitzar el mateix carril que els ferrocarrils (amb menys amplada i menys pes per metre lineal), amb travesses i balast. Les travesses poden ser de formigó, de fusta i fins i tot metàl·liques.

L'energia elèctrica la prenen d'un fil conductor aeri, mitjançant un tròlei, que sovint és del model pantògraf, encara que n'existeixen alguns que la prenen d'un tercer carril.

Tramvies a Budapest

Avantatges i inconvenients[modifica | modifica el codi]

El tramvia té com a avantatges: fa menys soroll, consumeix menys energia per viatger transportat que l'autobús, contamina menys (almenys al lloc per on circulen; la contaminació pot ser on es genera l'electricitat). Consumeix menys energia elèctrica que el ferrocarril metropolità subterrani (no necessita il·luminació als passadissos ni a les andanes). La seva infraestructura és molt més barata, cosa que fa que sigui més econòmic que el metro. En contra té: la rigidesa dels recorreguts, no poden evitar cap obstacle que hi hagi a la via. Tenen menys capacitat i menys velocitat que el metro (igual com el metro té menys capacitat i velocitat que un tren de Rodalia.

El tramvia a Barcelona[modifica | modifica el codi]

El tramvia va ser un mitjà de transport molt popular a Barcelona durant la primera meitat del segle XX. Cap als anys 60 la companyia Tramvies de Barcelona va començar a suprimir-los amb el pretext que entorpien el trànsit automobilístic i que eren antiestètics, per substituir-los per autobusos. La matinada del 18 al 19 de març de 1971 els tramvies de les dues últimes línies (la 49, Drassanes-Horta, i la 51, Drassanes-Via Júlia) van arribar a cotxeres per no sortir-ne mai més. L'única línia que es va mantenir va ser la del Tramvia Blau, al Tibidabo.

El nou tramvia de Barcelona, recuperat el 2004, es diu Tram. Hi ha sis línies numerades de la T1 a la T6, dividides en dues xarxes independents. Sumen 29,2 km de vies.

T1, T2, T3: Trambaix T4, T5, T6: Trambesòs

Vegeu també[modifica | modifica el codi]

Escàndol dels tramvies americans, sobre la decadència del tramvia com a mitjà de transport públic als Estats Units de la primera meitat del segle XX.

Notes[modifica | modifica el codi]

  1. Ferrocarril de transport públic de viatgers que circula mogut per electricitat sobre rails [....]...[1]

Referències[modifica | modifica el codi]

Bibliografia[modifica | modifica el codi]

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]