Rouen

Plantilla:Infotaula geografia políticaRouen
Fotomuntatge
Imatge

Localització
lang=ca Modifica el valor a Wikidata Map
 49° 26′ 35″ N, 1° 06′ 09″ E / 49.4431°N,1.1025°E / 49.4431; 1.1025
EstatFrança
Entitat territorial administrativaFrança Europea
RegióNormandia
DepartamentSena Marítim
DistricteDistricte de Rouen Modifica el valor a Wikidata
Capital de
Població humana
Població114.083 (2021) Modifica el valor a Wikidata (5.335,97 hab./km²)
Geografia
Entitat estadísticaàrea de concentració metropolitana de Rouen
unitat urbana de Rouen Modifica el valor a Wikidata
Superfície21,38 km² Modifica el valor a Wikidata
Banyat perSena Modifica el valor a Wikidata
Altitud10 m Modifica el valor a Wikidata
Limita amb
Dades històriques
Anterior
Rotomagus (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Esdeveniment clau
maig 1204Siege of Rouen (en) Tradueix
31 juliol 1418setge de Rouen
19 octubre 1449Siege of Rouen (en) Tradueix
28 setembre 1562Siege of Rouen (en) Tradueix
desembre 1591Siege of Rouen (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Organització política
• Alcalde Modifica el valor a WikidataNicolas Mayer-Rossignol (2020–) Modifica el valor a Wikidata
Identificador descriptiu
Codi postal76000 i 76100 Modifica el valor a Wikidata
Fus horari
Altres
Agermanament amb
Norwich (1959–)
Hannover (1966–)
Ningbo (1990–)
Salern (2002–)
Jeju (2004–)
Cleveland (2008–) Modifica el valor a Wikidata

Lloc webrouen.fr Modifica el valor a Wikidata
Facebook: villerouen76 Twitter (X): Rouen Instagram: villederouen LinkedIn: rouen Youtube: UCyOUA6e1rm-XZBkSXCy8Jcw Youtube: VilleRouen Modifica el valor a Wikidata

Rouen[1][2] o Roan[3] (oficialment en francès i també en normand, Rouen) és una ciutat de França, capital del departament del Sena Marítim i de la regió de Normandia, situada a la vora del riu Sena, en un meandre a la vora còncava del qual s'aixeca la ciutat vella, voltada per un amfiteatre de turons, més enllà dels quals s'estenen àrees residencials recents.[2] L'any 2007 tenia 114.000 habitants.

Economia[modifica]

És un dels principals ports francesos que, juntament amb l'avantport de l'Havre, serveix especialment la conca de París.

És un centre industrial en expansió: a part la tradicional indústria de cotó, sorgeixen fàbriques papereres, químiques, d'equipaments mecànics, automobilístiques i de construcció aeronàutica. Les àrees industrials s'instal·len a les vores del Sena (àrees de Le Petit-Quevilly i Le Grand-Quevilly, Grand-Couronne, amb refineries de petroli, Moulineaux, Oissel, etc.).

Educació[modifica]

Història[modifica]

Era una antiga ciutat cèltica que al segle i aC caigué sota el domini de Roma, que la integrà a la Gàl·lia Lugdunensis i, més tard, a la Província Lugdunensis II. Al segle iv abraçà el cristianisme. Presa diverses vegades pels pirates normands (segle ix), a la baixa edat mitjana esdevingué un dels centres marítims més importants d'Europa, gràcies als privilegis que tenia com a comuna; nogensmenys, perdé aquesta condició en ésser-hi reprimit un alçament contra Carles VI de França (1382).

Assetjada durant la guerra dels Cent Anys, a la seva plaça hi fou cremada Joana d'Arc. Durant les guerres de religió es decantà cap a la Reforma, però posteriorment adherí a la Lliga catòlica i fou assistida per Enric IV de França (1591-92), al qual se sotmeté quan aquest es feu catòlic. Del segle xv ençà n'ha anat augmentant la importància com a port.

Curiositats[modifica]

Conserva nombrosos edificis gòtics. Entre els religiosos es destaca la catedral, construïda sobre una antiga basílica romànica, començada al segle xiii i ampliada posteriorment; té vitralls dels segles xiii, xiv i xvi i tombes i mausoleus renaixentistes que l'enriqueixen. La magnífica església de Sant Aldoè (segle xiv-xv, dedicada a Sant Aldoè de Rouen) s'aixeca damunt una antiga església romànica; la façana és del segle xix. L'església de Sant Maclovi (segle xv-xvi, dedicada a Maclovi d'Aleth) és d'estil gòtic flamíger.

Entre els edificis civils és digne d'esment el Hôtel de Bourgtheroulde (segle xv), el Palau de Justícia (segles xv-xvi) i el Gros Horloge (segle xvi). La Tour de Jeanne d'Arc formava part d'un castell no conservat del segle xiii. Té un Museu de Belles Arts.

Museus[modifica]

Personatges il·lustres[modifica]

Referències[modifica]

  1. «Rouen». Nomenclàtor mundial. Oficina d'Onomàstica - Secció Filològica [Consulta: 23 maig 2023].
  2. 2,0 2,1 «Rouen». Gran Enciclopèdia Catalana. Barcelona: Grup Enciclopèdia Catalana.
  3. Alcover, Antoni M.; Moll, Francesc de B. «Roan». A: Diccionari català-valencià-balear. Palma: Moll, 1930-1962. ISBN 8427300255. 

Enllaços externs[modifica]