Gòtic flamíger

De Viquipèdia
Salta a: navegació, cerca
Façana de la capella de Sant Jordi, dins del palau de la Generalitat de Catalunya, obra de Marc Safont (1434)

El gòtic flamíger va ser una etapa de l'art gòtic francès i altres països europeus, que es va desenvolupar des de l'última part del segle XIV i els principis del XV. Es caracteritza per no tenir un centre difusor, per la qual cosa impera la diversitat. Coincideix amb el desenvolupament de l'art flamenc. És una època de relativa crisi, per la qual cosa desapareixen les grans empreses constructives del període anterior. A la península Ibèrica, per contra, es viurà un moment de reconstrucció, si bé va tenir una entrada tardana i una durada molt curta. D'altra banda, l'arquitectura religiosa cedeix terreny davant de la civil i militar. Llotges, ajuntaments, castells i palaus seran els protagonistes.

El nom[modifica]

El nom de gòtic flamíger ("flamígero" en castellà, "gótico flamejante" en portuguès, "flamboyant" en francès, "flamboyant" en anglès, etc.), al·ludeix a la forma de la flama que tenen alguns elements decoratius típic d'aquesta etapa del gòtic. El terme fou encunyat per l'historiador francès Arcisse de Caumont el segle XIX.[1] També s'hi aplica el terme de "gòtic florit", al·ludint a l'excés decoratiu i a la complicada xarxa d'elements vegetals que cobrien els edificis d'aquesta època. El terme gòtic tardà també s'hi pot aplicar, ja que fou el darrer període del gòtic abans no el sobrepassés l'estil arquitectònic del renaixement.

Elements formals característics[modifica]

L'estil es concreta fonamentalment en detalls arquitectònics, com les rosasses de les façanes, més que en l'estructura dels edificis.

  • Profusió dels ornaments sobre l'estructural, com els arcs decorats amb motius vegetals
  • Ús de corbes i contracorbes.
  • Arc conopial.
  • Volta amb multiplicitat de nervis, en ventall o estelats.
  • S'eliminen els capitells, i les línies de la volta no tenen solució de continuïtat.
  • Predomini de les formes petites en les façanes.
  • Torres amb agulla i fletxes.

Monuments importants de l'estil[modifica]

Ajuntament de Bruges

Arquitectura religiosa[modifica]

Arquitectura Civil[modifica]

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. "Robert Willis' contribution to understanding the gothic Flamboyant style" dins: James Campbell, Nicolas Bell et al, Proceedings of the First Conference of the Construction History Society, Lulu.com, 2015, p. 344. ISBN 0992875102, ISBN 9780992875107.
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Gòtic flamíger Modifica l'enllaç a Wikidata