Tren tramvia

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Tren-tram)
Tren tramvia a Kassel
Tren tramvia a la rodalia de Kassel
Un tren tramvia utilitza tant l'infraestructura tramviaria com ferroviaria

Un tren tramvia (altres ortografies: tren-tram, tren-tramvia) és un sistema de transport ferroviari mixte que circula com un servei intensiu de tramvia dins de les conurbacions, compartint els carrers amb els altres usuaris (vianants, cotxes…). Fora de les àrees metropolitanes, funciona com un tren.

Comparant-lo amb el tren clàssic, entre els seus avantatges trobem el poder reutilitzar infraestructures infrautilitzades o desafectades i que el seu pas per la ciutat no crea cap barrera física als altres usuaris, i per tant l'impacte urbanístic és menor que en les solucions amb túnels.

Rhônexpress a Lió
El tren-tram d'Alacant

El tren tramvia permet utilitzar la infraestructura ferroviària existent amb més flexibilitat, completant línies desafectades amb infraestructura nova, fent arribar les parades allà on hi ha demanda, més a prop dels usuaris.[1] El tren tramvia circula a menys velocitat en zones habitades (30 a 50 km/h). Al camp les parades son més distants i en via pròpia la velocitat és comparable a la d'un tren. Tot i que el model ja existeix des de principis del segle xx, la primera línia moderna de tren tramvia es va inaugurar l'any 1992 a Karlsruhe, Alemanya.[2]

La idea sembla senzilla, però la integració de xarxes, concebudes independentment, comporta dificultats tècniques. Segons el cas, hi ha diferències de normes industrials, de marc jurídic, d'ample, de tensió elèctrica, de sistemes de seguretat, etc. Tot i ser de ferro, tradicionalment les rodes i els carrils de tramvies i de trens són d'una secció diferent.[3] A més de problemes tècnics, que encara es poden resoldre fàcilment, queden problemes psicològics: diferents entitats, com per exemple companyies de transport urbà locals i companyies ferroviàries nacionals, que de vegades ja troben dificultats per integrar els horaris dels serveis, ara han de compartir infraestructures.

L'any 2022, la Generalitat de Catalunya va encarregar l'estudi de viabilitat de quatre noves xarxes ferroviàries, tres dels quals foren trens tram: el tren-tramvia del Bages, el tren-tramvia de les Terres de l’Ebre i el tren-tramvia de la Costa Brava, el qual inclou el ramal del tren tram Olot-Banyoles-Girona.[4]

Trens tram en funcionament o en estudi als Països Catalans[modifica]

  • El Tram Metropolità d'Alacant. Inaugurat el 1999 com a tramvia i tren lleuger i el 2003 també funcionant com a tren-tramvia.
  • El TramCamp o Tramvia del Camp de Tarragona.[2] Projecte de tren tramvia que enllaçaria Tarragona, Reus, Salou i Cambrils utilitzant la línia ferroviaria als afores i vies de tramvia de nova construcció a l'interior dels nuclis urbans. Ja ha superat la fase d'informació pública del projecte constructiu i se n'espera l'inici de les obres pel 2023.[5]
  • El tren-tramvia del Bages o TramBages. El projecte de tren tramvia del Bages combinaria l'ús d'un 25 quilòmetres de ramals de mercaderies de la línia Llobregat-Anoia i 9,5 quilòmetres de trams nous per connectar els nuclis urbans de Manresa, Súria i Sallent.[6]
  • El Tren-tramvia de la Costa Brava o TramGavarres [7] Projecte de tren tramvia aeroport de Girona-Girona-Flaçà-Costa Brava formant una anella envoltant la serralada de les Gavarres.[2]
  • El Tren tram Olot-Banyoles-Girona. Projecte d'un tren tramvia entre Olot i Girona passant per Besalú i Banyoles en un recorregut de 63 km.[8]
  • El Tren-tramvia de les Terres de l’Ebre. Connexió entre Roquetes-Tortosa, l’Aldea, Amposta, la Ràpita i Alcanar amb una freqüència inferior als 15 minuts. La longitud estimada és de 41 km. Així mateix, es preveurà tant la intermodalitat com la connexió amb altres serveis ferroviaris a l’estació de l’Aldea per tal que esdevingui una ròtula ferroviària de connexió de les Terres de l’Ebre amb València, Tarragona i Barcelona. El traçat ha de contemplar dos trams: d’una banda la connexió Roquetes – Tortosa - l’Aldea, i de l’altra, l’Aldea – Amposta - la Ràpita - Alcanar.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. «Quatre grans projectes». Ifercat, 2009. [Consulta: juny 2016]. «Els projectes de Tren Tramvia constitueixen exemples de la dinamització del mode ferroviari, ja sigui a partir de la millora d'infraestructures existents o de la creació de nova infraestructura.»
  2. 2,0 2,1 2,2 «Tren tramvia». Associació de municipis per la Mobilitat i el Transport Urbà, 25-04-2012. Arxivat de l'original el 2016-09-20. [Consulta: 5 juny 2016].
  3. Karr, Martin. Mehrsystemkonzepte der Schienenbahnen in Europa (en alemany). Karlsruhe: Institut für Straßen- und Eisenbahnwesen, 1998. 
  4. «El Govern analitza quatre noves xarxes de tren - tramvia a les Terres de l'Ebre, el Bages, la Costa Brava i el Pirineu». [Consulta: 12 octubre 2022].
  5. «Celebrem l’avenç dels projectes del carril bus de la B-23 i el TramCamp». [Consulta: 12 octubre 2022].
  6. Alba Riu, Maria «El tren-tram del Bages aprofitarà 25 quilòmetres de via existent». Nació Digital Manresa, 24-11-2009.
  7. Riol i Jurado, Ricard; Lujan Calvo, Xavier «TramGavarres: un projecte de mobilitat per al segle XXI». Revista Cilma, número 7, esiu-tardor 2008, pàg. 12-15.
  8. Fanals, Laura «Proposen un tram-tren que uneixi Olot, Banyoles i Girona en 40 minuts». Diari de Girona, 08-01-2022.