Vés al contingut

Bus turístic

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Dos models d'autobusos turístics de Barcelona

Un bus turístic és un servei d'autobús que fa rutes en punts d'atracció turística. Sovint es tracta d'autobusos de dos pisos i/o sense sostre, per a proporcionar una millor visió.

Bus turístic a Barcelona[modifica]

La història del bus turístic a Barcelona es va iniciar durant la dècada dels anys 1920 als 1930, quan l'empresa d'autobusos Roca i dues companyies més presenten projectes per crear un autobús turístic. No és fins a l'any 1929, amb motiu de l'Exposició Universal de 1929, que la Companyia General d'Autobusos (CGA) i el Patronat Nacional de Turisme creen dues línies d'autobusos turístics amb origen a Barcelona, una que es deia Circuit Interior i l'altra Gran Circuit de Luxe que va funcionar durant tot l'any de l'exposició.

Després els autobusos que van servir en aquesta línia foren destinats a la línia MO Barcelona - Mollet (actualment explotada per Sagalés).

El 25 de maig de 1987 va tornar a sorgir, 58 anys després, sota el nom de "línia 100 Descobrim Barcelona", només per l'època d'estiu. Les primeres circulacions van ser amb dos autobusos Pegaso Monotral 6038, el 6226 i el 6042, equipats amb aire condicionat.

El 1992 neix la nova imatge de "Barcelona Bus Turístic". Els passatgers augmenten i també el nombre d'autobusos.

L'any 1995 s'incorpora la publicitat adhesiva de Maremàgnum, color blau, i del Parc d'Atraccions de Port Aventura, color crema, a la part de darrere.

Com a novetat alguns diaris van anunciar, el mes de març, els nous autobusos de dos pisos per al Bus Turístic. Barcelona tornarà a veure autobusos de dos pisos després d'anys de la seva desaparició.

És l'any 1997, quan el Bus Turístic complia 10 anys des del seu naixement, que van aparèixer moltes novetats: el 22 de març es va posar en funcionament, canviant totalment d'imatge, amb nous autobusos.

L'any 1998 neix una altra línia, la 101. El Bus Turístic es divideix en dues línies: la 100, també anomenada Sud i la 101, la Nord.

Arreu del món[modifica]

Altres ciutats de parla catalana que també tenen autobús turístic:

D'altres ciutats del món que també en tenen:

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Bus turístic
  1. Thyberg, David «Cheap Tours in Valencia, Spain». USA Today [Consulta: 23 gener 2019].