Haworthia bolusii var. blackbeardiana

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuHaworthia bolusii var. blackbeardiana Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegnePlantae
OrdreAsparagales
FamíliaAsphodelaceae
GènereHaworthia
EspècieHaworthia bolusii
VarietatHaworthia bolusii var. blackbeardiana Modifica el valor a Wikidata
M.B.Bayer, 1982
Nomenclatura
BasiònimHaworthia blackbeardiana Modifica el valor a Wikidata

Haworthia bolusii var. blackbeardiana és una varietat de Haworthia bolusii del gènere Haworthia de la subfamília de les asfodelòidies.

Descripció[modifica]

Haworthia bolusii var. blackbeardiana és una suculenta perennifòlia més gran amb roseta de fins a 15 cm de diàmetre, nombroses fulles, parcialment translúcides, de color verd blavós i els marges poden tenir espines. És una planta que prolifera lentament. És un dels pocs elements del Cap Oriental que creix més a l'interior (juntament amb tessellata, marumiana, etc.). Si té prou llum, pot ser una planta força atractiva per créixer.[1]

Distribució[modifica]

Aquesta varietat té una àmplia àrea de distribució i creix a les províncies sud-africanes del Cap Septentrional, Cap Oriental i Estat Lliure, concretament comença a l'oest des de la zona de Middelburg fins a Queenstown a l'est. Al nord s'informa des d'Aliwal North i creix cap al sud fins a la zona de Cathcart - Whittlesea; i fins al sud-oest de la seva àrea de distribució al voltant de Graaff-Reinet.[1]

Taxonomia[modifica]

Haworthia bolusii var. blackbeardiana va ser descrita per (Poelln.) M.B.Bayer i publicat a New Haworthia Handb.: 31, a l'any 1982.[2]

Etimologia

Haworthia: nom en honor del botànic britànic Adrian Hardy Haworth (1767-1833).[3]

bolusii: epítet en honor de Harry Bolus, botànic sud-africà (1834-1911).[4]

var. blackbeardiana: epítet en honor de la botànica sud-africana Miss Gladys Ivy Blackbeard (1891-1975).[1][5]

Sinonímia
  • Haworthia blackbeardiana Poelln., Repert. Spec. Nov. Regni Veg. 31: 82 (1932). (Basiònim/Sinònim substituït)[6]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 1,2 Jilemicky, Jakub. «Haworthia blackbeardiana» (en anglès). www.haworthia-gasteria.com. [Consulta: 9 juliol 2021]. «Sinònim de Haworthia bolusii var. blackbeardiana»
  2. «Haworthia bolusii var. blackbeardiana» (en anglès). World Checklist of Selected Plants Families. (WCSP). Reial Jardí Botànic de Kew. [Consulta: 9 juliol 2021].
  3. Charters, Michael L. «California Plant Names: Latin and Greek Meanings and Derivations. A Dictionary of Botanical and Biographical Etymology» (en anglès), 2021. [Consulta: 4 maig 2021].
  4. «Haworthia bolusii» (en anglès americà), 05-02-2020. [Consulta: 27 desembre 2021].
  5. The Journal of the Botanical Society of South Africa |Members of the Botanical Society 1949/1950 [Consulta: 9 juliol 2021].
  6. «Sinònims de Haworthia bolusii var. blackbeardiana». World Checklist of Selected Plant Families (WCSP). Reial Jardí Botànic de Kew. [Consulta: 9 juliol 2021].

Enllaços externs[modifica]