Vés al contingut

Haworthia herbacea var. lupula

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuHaworthia herbacea var. lupula Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegnePlantae
OrdreAsparagales
FamíliaAsphodelaceae
GènereHaworthia
EspècieHaworthia herbacea
VarietatHaworthia herbacea var. lupula Modifica el valor a Wikidata
M.B.Bayer, 1999

Haworthia herbacea var. lupula és una varietat de Haworthia herbacea del gènere Haworthia de la subfamília de les asfodelòidies.

Descripció[modifica]

Haworthia herbacea var. lupula és una petita planta suculenta perennifòlia que es distingeix per la flor rosada més gran i per les fulles més amples i curtes que són més finament clapejades i lleugerament menys escabrides que les típiques.[1] Les rosetes tenen un diàmetre de 3 a 4 cm i que fan fillols lentament.[2]

Distribució i hàbitat[modifica]

Aquesta varietat creix a la província sud-africana del Cap Occidental, on només creix al voltant de Villiersdorp, que és l'extrem sud-oest de la zona de distribució d'herbacea.[2] Aquest és un dels elements que es repeteix a través de les muntanyes del Cap i que suggereixen una ascendència comuna d'aquí per almenys el subgènere Haworthia. Les similituds amb H. vlokii, H. mirabilis var. consanguinea, H. maculata, H. variegata var. modesta (a la muntanya Potberg) i a H. turgida a gran altitud.[1] Es produeix en gresos,[1] que no són típics de les herbàcies,[2] i creix entre els líquens de les escletxes de les roques i de vegades molt ben amagat.[2]

Taxonomia[modifica]

Haworthia herbacea var. lupula va ser descrita per M.B.Bayer i publicat a Haworthia Revisited: 86, a l'any 1999.[3]

Etimologia

Haworthia: nom en honor del botànic britànic Adrian Hardy Haworth (1767-1833).[4]

herbacea: epítet llatí que vol dir "herbaci".[5]

var. lupula: epítet llatí que significa "llop petit com a referència a l'origen".[1][2][6]

Sinonímia
  • Haworthia lupula (M.B.Bayer) M.Hayashi, Haworthia Study 3: 13 (2000).[7]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 Bayer, M. Bruce. «Haworthia Revisited – 15. Haworthia herbacea c. var. lupula var.nov. » (en anglès). Haworthia Society. Lawrence. M. Loucka & Bill Hildyard. [Consulta: 12 juliol 2021].
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 2,4 Jilemicky, Jakub. «Haworthia herbacea var. lupula» (en anglès). www.haworthia-gasteria.com. [Consulta: 13 juliol 2021].
  3. «Haworthia herbacea var. flaccida» (en anglès). World Checklist of Selected Plants Families. (WCSP). Reial Jardí Botànic de Kew. [Consulta: 13 juliol 2021].
  4. Charters, Michael L. «California Plant Names: Latin and Greek Meanings and Derivations. A Dictionary of Botanical and Biographical Etymology» (en anglès), 2021. [Consulta: 4 maig 2021].
  5. «Dictionary of Botanical Epithets». [Consulta: 4 maig 2021].
  6. «Dictionary of Botanical Epithets». [Consulta: 13 juliol 2021].
  7. «Haworthia herbacea var. lupula» (en anglès). World Checklist of Selected Plants Families. (WCSP). Reial Jardí Botànic de Kew. [Consulta: 13 juliol 2021].

Enllaços externs[modifica]