Haworthia magnifica var. obserata

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuHaworthia magnifica var. obserata Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegnePlantae
OrdreAsparagales
FamíliaAsphodelaceae
GènereHaworthia
EspècieHaworthia magnifica
VarietatHaworthia magnifica var. obserata Modifica el valor a Wikidata
Breuer, 2016
Nomenclatura
BasiònimHaworthia obserata Modifica el valor a Wikidata

Haworthia magnifica var. obserata, descrita inicialment com a Haworthia obserata i més tard relegada com una varietat de Haworthia magnifica;[1] pertany al gènere Haworthia de la subfamília de les asfodelòidies.

Descripció[modifica]

Haworthia magnifica var. obserata és una suculenta perennifòlia. La roseta té fins a 6 fulles i es manté solitària. Les fulles són de color verd apagat, de vegades amb dents suaus als marges. El tipus de flor i el període és molt més proper al grup mirabilis. Floreix cinc mesos després de Haworthia breueri i altres elements de la regió.[2]

Aquesta varietat encara no és molt coneguda en cultiu. Les condicions de creixement són les mateixes que H. breueri o H. picta. La propagació s'ha de fer per llavors.[2]

Distribució i hàbitat[modifica]

Aquesta varietat creix a la província sud-africana del Cap Occidental; concretament té una distribució limitada a la granja Brandrivier, a l'est de Barrydale. Aquesta varietat es va descobrir a prop de Tulista opalina. Aquest descobriment ha ampliat la distribució de Haworthia magnifica al Petit Karoo.[1]

Taxonomia[modifica]

Haworthia magnifica var. obserata va ser descrita per (Marx) Breuer i publicat a Alsterworthia Int. 16(2): 6, a l'any 2016.[3]

Etimologia

Haworthia: nom en honor del botànic britànic Adrian Hardy Haworth (1767-1833).[4]

magnifica: epítet llatí que significa "magnífic".[5]

var. obserata: epítet llatí que està relacionat amb la seva ocultació a l'hàbitat.[1]

Basiònim
  • Haworthia obserata Marx, Alsterworthia Int. 14: 17 (2014).[6]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 1,2 «Haworthia magnifica var. obserata» (en anglès). Kambroo Plants (PTY) LTD.. [Consulta: 15 març 2022].
  2. 2,0 2,1 «Haworthia obserata» (en anglès). [Consulta: 15 març 2022]. «En aquell lloc web surt com a Haworthia obserata que és l'antic nom de l'actual nom Haworthia magnifica var. obserata»
  3. «Haworthia magnifica var. obserata» (en anglès). World Checklist of Selected Plants Families. (WCSP). Reial Jardí Botànic de Kew. [Consulta: 15 març 2022].
  4. Charters, Michael L. «California Plant Names: Latin and Greek Meanings and Derivations. A Dictionary of Botanical and Biographical Etymology» (en anglès), 2021. [Consulta: 4 maig 2021].
  5. Charters, Michael L. «California Plant Names:Latin and Greek Meanings and Derivations |A Dictionary of Botanical and Biographical Etymology» (en anglès). Calflora. [Consulta: 8 juliol 2021].
  6. «Noms homotípics de Haworthia magnifica var. obserata». World Checklist of Selected Plant Families (WCSP). Reial Jardí Botànic de Kew. [Consulta: 15 març 2022].